Cercetătorii au descoperit o nouă specie de nuferi pentru prima dată în peste 100 de ani. Sunt cei mai mari din lume

05.07.2022, 17:52

Cea mai mare specie de nufăr din lume a fost descoperită după un caz de identitate greșită care a dus la ascunderea ei în văzul tuturor timp de 177 de ani. Experţii britanici au stabilit că e vorba, de fapt, despre o a treia varietate: cea mai mare din lume.

O echipă de oameni de știință de la Grădinile Botanice Regale de la Kew din Londra a dezvăluit această descoperire într-un studiu publicat luni în revista Frontiers in Plant Science, specia de plantă acvatică fiind numită ca fiind nouă pentru știință.

Este prima descoperire înregistrată de la mijlocul secolului al 19-lea, potrivit CNN.

Cea mai mare specie de nufăr din lume

Oamenii de știință au crezut multă vreme că este vorba despre specia „Victoria amazonica”, unul dintre cele două soiuri de nuferi giganţi cunoscute până în prezent.

Însă, după cercetările efectuate alături de o echipă din Bolivia, experţii britanici au stabilit că e vorba, de fapt, despre o a treia varietate: cea mai mare din lume.

Frunzele pot ajunge și la trei metri lățime

Cu frunze care pot crește până la 3 metri lățime și care suportă greutatea distribuită a unui om adult, poate părea o plantă greu de trecut cu vederea. Dar, din cauza lipsei de cercetări existente despre nuferii giganți, echipei i-au trebuit ani de investigații pentru a stabili că o specie neidentificată anterior a trăit tot timpul în ierbarul de la Kew.

Exemplarele de nufăr gigant au fost aduse pentru prima dată în Marea Britanie din Bolivia și au fost denumite genul Victoria după regina Victoria în 1852. Oamenii de știință au crezut inițial că există doar două subspecii de nuferi uriași, Victoria amazonica și Victoria cruziana. Dar acum este clar că specimene din cel puțin încă o specie au călătorit din America de Sud până la Kew, în vestul Londrei.

Odată rezolvat acest caz de identitate greșită, experții spun că pot documenta cu mai multă acuratețe diversitatea nuferilor și că pot proteja și beneficia în mod durabil de aceștia.

 

citește și...