Țara din Europa unde s-au înregistrat 44 de grade Celsius. Este al doilea val de căldură din acest an

14.07.2022, 14:23

Spaniolii au stat la umbră în parcuri, s-au îndreptat spre plajă sau au băut băuturi cu gheață pentru a face față unor temperaturi sufocante de până la 43 de grade Celsius (110 Fahrenheit), în timp ce țara se confruntă cu al doilea val de căldură din acest an.

Aproape toată Spania a fost în alertă pentru caniculă miercuri, 13 iulie, când sunt așteptate maxime de 44 de grade acolo, potrivit agenției naționale de meteorologie Aemet.

Soarele cald de vară combinat cu un front de aer cald dinspre Africa de Nord au făcut ca temperaturile să crească vertiginos, au declarat duminică meteorologii de stat AEMET, iar valul de căldură ar putea dura până pe 14 iulie.

Cea mai ridicată temperatură,  lângă râul Guadalquivir

Cea mai ridicată temperatură înregistrată duminică a fost de 43 de grade Celsius (110 Fahrenheit) lângă râul Guadalquivir, în apropiere de Sevilla, în sudul Spaniei, și în Badajoz, spre vestul țării, au precizat meteorologii.

Acest val de căldură, care a început la sfârșitul săptămânii trecute și este așteptat să dureze cel puțin până duminică, va avea ca rezultat temperaturi “sufocante” în întreaga țară, în special în regiunile Andaluzia (sud), Extremadura (sud-vest) și Galicia (nord-vest).

Consecințele încălzirii globale

În afară de Arhipelagul Canare, toate celelalte regiuni spaniole au fost plasate în stare de alertă de nivel inferior. Marți, o maximă de 43,9 °C a fost măsurată la Mérida, în Extremadura, în apropiere de granița cu Portugalia, la sfârșitul după-amiezii. Această cifră ar urma să fie ușor depășită miercuri, potrivit agenției meteorologice, care se așteaptă la maxime de 44 °C în Badajoz (Extremadura) și Cordoba (Andaluzia).

Din cauza acestui val de căldură, coroborat cu lipsa de precipitații în Peninsula Iberică de la începutul anului, există un risc “extrem” de incendii de pădure la nivel național, potrivit serviciilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Cel puțin 3.500 de hectare au ars deja într-o regiune muntoasă situată între Extremadura și Castilla-Leon, nu departe de Portugalia. Potrivit autorităților regionale, pompierii, care au lucrat toată noaptea, au reușit totuși să “stabilizeze” incendiul. La nord-vest de Madrid, aproape 500 de locuitori au fost evacuați temporar din cauza unui alt incendiu, care este de asemenea sub control, potrivit serviciilor regionale de urgență.

Răspândirea acestor fenomene este o consecință directă a încălzirii globale, emisiile de gaze cu efect de seră crescând în intensitate, durată și frecvență, explică oamenii de știință. Incluzând actualul val de căldură, Spania a cunoscut cinci episoade de temperaturi excepțional de ridicate în ultimele unsprezece luni. Luna mai, în special, a fost cea mai călduroasă de la începutul secolului.

 

Pe lângă căldură, Spania suferă de o lipsă severă de precipitații încă din această iarnă. Ca urmare, rezervoarele de apă se aflau miercuri la 44,4% din capacitatea lor totală, față de o medie de 65,7% în această perioadă în ultimul deceniu, subliniază autoritățile.

citește și...