Cele mai bune pașapoarte pe care să le deții în 2022. Care sunt țările europene din clasament

21.07.2022, 16:39

Un trio de pașapoarte asiatice oferă titularilor lor o mai mare libertate de călătorie la nivel mondial decât cele din orice altă țară, potrivit unui nou raport trimestrial publicat de Henley & Partners, o firmă de consultanță în materie de cetățenie și rezidență globală cu sediul la Londra.

Japonia a devansat Singapore și Coreea de Sud, oferind cetățenilor săi acces fără viză sau cu viză la cerere la un număr record de 193 de destinații din întreaga lume, față de cele 192 ale celorlalți doi lideri.

Cu toate acestea, răspunsul mai precaut al Asiei la Covid-19 înseamnă că este mai puțin probabil ca acești cetățeni să se folosească în prezent de această libertate de călătorie decât cei din Europa sau din America, potrivit CNN.

Piețele din Europa și America de Nord și-au revenit la aproximativ 60%

Cererea internațională de pasageri pentru călătorii aeriene în regiunea Asia-Pacific reprezintă încă mai puțin de o cincime din nivelurile de dinainte de Covid, conform celor mai recente statistici ale Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA).

Prin comparație, se arată în raportul Henley Passport Index, piețele din Europa și America de Nord și-au revenit la aproximativ 60% din nivelurile anterioare de mobilitate a călătoriilor.
Europa domină din nou

Care sunt țările europene apropiate de vârful clasamentului

Sub primele trei țări asiatice, o sumedenie de țări europene se află aproape de vârful clasamentului. Germania și Spania sunt la egalitate cu 190 de destinații, urmate de Finlanda, Italia, Luxemburg cu 189 de destinații.

Apoi, Austria, Danemarca, Țările de Jos și Suedia sunt la egalitate pe locul cinci, în timp ce Franța, Irlanda, Portugalia și Regatul Unit se află pe locul șase.

Noua Zeelandă și Statele Unite își fac apariția pe locul 7, alături de Belgia, Norvegia și Elveția.
Cetățenii afgani se află din nou pe ultimul loc în acest indice și pot avea acces în doar 27 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil.

Cu toate acestea, pe măsură ce restricțiile de călătorie se atenuează, există semne de speranță că pașapoartele de rang inferior încep să recupereze influență.

Conform raportului, deținătorii de pașapoarte indiene au acum o libertate de călătorie similară celei de care se bucurau înainte de pandemie, având acces fără restricții la 57 de destinații din întreaga lume (față de doar 23 de destinații în 2020).

Din cauza invaziei din Ucraina, deținătorii de pașapoarte rusești sunt mai izolați de restul lumii ca niciodată.

Indicele nu ia în considerare restricțiile temporare sau închiderile spațiului aerian, astfel încât, deși pașaportul rusesc se află în prezent pe locul 50 în acest indice, cu un scor de 119 puncte de scutire de vize sau de vize la sosire, realitatea este că cetățenilor ruși li se interzice efectiv accesul la multe dintre aceste destinații.

Cele mai bune pașapoarte pe care să le dețineți în iulie 2022 sunt:

  • 1. Japonia (193 de destinații)
  • 2. Singapore, Coreea de Sud (192 de destinații)
  • 3. Germania, Spania (190 destinații)
  • 4. Finlanda, Italia, Luxemburg (189 destinații)
  • 5. Austria, Danemarca, Țările de Jos, Suedia (188 destinații)
  • 6. Franța, Irlanda, Portugalia, Regatul Unit (187 destinații)
  • 7. Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Statele Unite ale Americii (186 destinații).
  • 8. Australia, Canada, Republica Cehă, Grecia, Malta (185 destinații).
  • 9. Ungaria (183 destinații)
    10. Lituania, Polonia, Slovacia (182 destinații)

Cele mai ” proaste”  pașapoarte pe care să le ai în iulie 2022

Mai multe țări din întreaga lume au acces fără viză sau cu viză de sosire în 40 de țări sau mai puțin. Printre acestea se numără:

  • 105. Coreea de Nord (40 de destinații)
  • 106. Nepal, teritoriile palestiniene (38 de destinații)
  • 107. Somalia (35 destinații)
  • 108. Yemen (34 destinații)
  • 109. Pakistan (32 destinații)
  • 110. Siria (30 destinații)
  • 111. Irak (29 destinații)
  • 112. Afganistan (27 destinații)

Lista Henley & Partner este unul dintre mai mulți indici creați de firme financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.

Indicele Henley Passport Index clasifică 199 de pașapoarte în funcție de numărul de destinații pe care deținătorii acestora le pot accesa fără viză prealabilă. Indexul este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare modificări ale politicii privind vizele.

Indicele de pașapoarte al Arton Capital ia în considerare pașapoartele a 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite și a șase teritorii – ROC Taiwan, Macao (SAR China), Hong Kong (SAR China), Kosovo, Teritoriul Palestinian și Vatican. Sunt excluse teritoriile anexate la alte țări.
În indicele său pentru anul 2022, Emiratele Arabe Unite se află pe primul loc, cu un scor de 171 pentru eliminarea vizelor/vize la sosire.

citește și...