Cel mai nordic oraș de pe Pământ unde este “ilegal să mori”, ai nevoie de o armă, iar pisicile sunt interzise

03.10.2022, 14:42
Cel mai nordic oraș de pe Pământ unde este ilegal să mori, ai nevoie de o armă, iar pisicile sunt interzise
Longyearbyen has a small community and is popular with tourists despite its cold weather. Foto - dailystar.co.uk

Arhipelagul îndepărtat Svalbard este clasificat ca parte a Norvegiei și are câteva reguli foarte neobișnuite în ceea ce privește moartea și înmormântarea, din cauza climatului aspru. Svalbard are legi care îi poate deruta pe cei care nu sunt obișnuiți cu modul de viață de acolo, de la limitarea consumului de alcool până la chiar “interdicția de a muri”.

În Europa, undeva între Polul Nord și Norvegia, se află un arhipelag unde nu există soare timp de patru luni în timpul iernii.

Acesta este doar unul dintre multele lucruri pe care oamenii din întreaga lume s-ar putea să nu le înțeleagă.

Cel mai nordic oraș de pe Pământ

Insula, care se află la aproximativ 650 de mile de Polul Nord și la 500 de mile de continentul norvegian, este cel mai nordic oraș de pe Pământ – Longyearbyen.

Fiind la marginea Pământului, vremea obișnuită în timpul iernii poate coborî până la aproximativ minus 30 de grade Celsius, dar în timpul iernii, oamenii pot vedea maxime amețitoare de 7C.

Longyearbyen has a small community and is popular with tourists despite its cold weather. Foto – dailystar.co.uk

Una dintre cele mai mari zone sălbatice neatinse din lume

Potrivit statisticilor DataReportal din acest an, în acest oraș locuiesc aproximativ 2.552 de persoane din peste 40 de țări diferite, printre care Thailanda, Rusia și Suedia.

Svalbard, care este clasificat ca parte a Norvegiei, este o destinație populară pentru turiști datorită gamei largi de atracții, cum ar fi peșterile de gheață, plimbările cu sania trasă de câini și, bineînțeles, este locul perfect pentru a vedea aurora boreală.

Arhipelagul are una dintre cele mai mari zone sălbatice neatinse din lume, iar animale precum urșii polari și renii umblă în voie.

De la limitarea consumului de alcool până la “interdicția de a muri”

În timp ce fiecare regiune are propriul său mod de a face lucrurile, Svalbard nu face excepție și are legi care îi poate deruta pe cei care nu sunt obișnuiți cu modul de viață de acolo, de la limitarea consumului de alcool până la chiar “interdicția de a muri”.

Să începem cu regulile stricte privind animalele – pisicile sunt interzise în Svalbard pentru a proteja bogata avifaună, așa că, în timp ce vă aflați pe arhipelag, nu fiți surprinși de lipsa felinelor.

Femeile însărcinate trebuie să meargă în Norvegia cu aproximativ o lună înainte de a naște

Deși există baruri, restaurante, școli și o universitate, nu există o maternitate în Svalbard, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate trebuie să meargă pe continent, în Norvegia, cu aproximativ o lună înainte de a naște.

Poate că cel mai interesant și neobișnuit aspect al vieții în Longyearbyen este ceea ce se întâmplă acolo. S-a afirmat mult timp – și a fost perpetuat de ghizii turistici – că este ilegal să mori. Și, deși este parțial corect, situația este mai complicată decât atât.

Cadavrele nu se descompun

Din cauza climatului aspru și a permafrostului, oamenii nu au voie să fie îngropați în Longyearbyen, deoarece cadavrele nu se vor descompune niciodată.

În unele cazuri foarte speciale, oamenii pot fi incinerați și puși în urne în oraș.

Există un mic cimitir de înmormântare, inclusiv cele care datează din 1918, în urma morții a șapte bărbați norvegieni. Cadavrele lor au fost dezgropate în 1998 și erau atât de bine conservate încât urme de gripă erau încă prezente în sistemele lor 80 de ani mai târziu.

Oamenii nu pot fi îngropați în Svalbard. Foto – dailystar.co.uk

Ce înseamnă acest lucru pentru rezidenți, vă întrebați? Cei care au afecțiuni medicale sau sunt considerați bolnavi în fază terminală sunt mutați pe continent, deoarece spitalul din Longyearbyen nu este suficient de mare pentru a le satisface nevoile. Toate acestea înseamnă că decesele care au loc efectiv în oraș sunt excepțional de rare.

O altă lege pe care oamenii nu o cunosc este aceea că rezidenții trebuie să cumpere alcool doar în limita unei cote stricte în fiecare lună – în cazul turiștilor, aceștia trebuie să arate cartea de îmbarcare atunci când fac acest lucru.

În cele din urmă, persoanele care călătoresc pe cont propriu în afara așezărilor trebuie să aibă asupra lor arme de foc pentru a speria eventualele atacuri ale urșilor polari.

Oamenii se plimbă cu arme de foc pentru a speria urșii polari. Foto – dailystar.co.uk

Din 1970, se pare că au avut loc cel puțin cinci atacuri. Printre victime se numără o femeie care a rămas rănită după ce a fost sfâșiată de un urs într-o tabără aflată peste un fiord din Longyearbyen.

Puteți găsi urși polari în Svalbard, care se află la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Norvegia. Foto – dailystar.co.uk.

Într-un alt incident, olandezul Johan Jacobus Kootte, a murit din cauza rănilor suferite în urma atacului unui urs. Ursul polar a fost împușcat de localnici într-o parcare din apropierea aeroportului.

citește și...