Cel mai mare vulcan din lume a erupt. Care este pericolul reprezentat de căderea cenușii

29.11.2022, 17:02

Autoritățile spun că deocamdată nu există niciun pericol pentru populațiile din apropiere, dar că primele etape ale erupției pot fi înșelătoare. “În acest moment, fluxurile de lavă sunt cuprinse în zona de vârf și nu amenință comunitățile de pe versanți”, a precizat agenția în această seară.

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii a erupt duminică seară fără a reprezenta un pericol pentru populațiile din apropiere, potrivit serviciului de activitate vulcanică al US Geological Survey.

Este pentru prima dată în 38 de ani când Mauna Loa a erupt. Ultima dată când a erupt, în 1984, circumstanțele au fost similare cu cele de astăzi la început: lava părea să rămână pe vârf, dar a sfârșit prin a curge pe versant și a ajuns în mai multe sate. Situația este similară acum, fără niciun risc pentru populațiile din apropierea vulcanului. Cu toate acestea, Observatorul Vulcanilor din Hawaii, privind în urmă cu 40 de ani, a avertizat că primele etape ale erupției pot fi înșelătoare, potrivit BBC.

Erupția vulcanului Mauna Loa: alertă roșie în Hawaii

“Dacă ne uităm la evenimentele anterioare, acestea pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid. În cazul în care erupția rămâne la Moku’āweoweo (vârful), lava va fi cel mai probabil limitată în interiorul pereților calderei. Cu toate acestea, în cazul în care focarele eruptive migrează în exterior, fluxurile de lavă se pot deplasa rapid în josul muntelui.”

De fapt, Serviciul Național de Meteorologie al SUA (NWS) a avertizat că unele revărsări au avut loc la capătul sudic al calderei, deși nu au ajuns în niciun sat din apropiere, potrivit Hawaii News. “Acest lucru s-a mai întâmplat în erupțiile din trecut. Au existat câteva erupții în care lava s-a revărsat peste caldera, dar nu a ajuns niciodată în apropierea unei zone populate”, a precizat NWS.

Pericolul reprezentat de căderea cenușii

Serviciul meteorologic a emis, de asemenea, o avertizare de căderi de cenușă pentru insula Hawaii pentru ziua de luni. Autoritățile recomandă reducerea expunerii și spun că cenușa vulcanică ar putea afecta motoarele mașinilor și alte componente electronice.

Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume, cu o suprafață de 5.271 de kilometri pătrați, aproape jumătate din suprafața insulei pe care se află. Peste o duzină de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade au lovit regiunea în ultimele două ore, potrivit USGS, inclusiv unul cu magnitudinea de 4,2 grade.

citește și...