Un vulcan uriaș adormit de 800 de ani “pare să se trezească”

29.10.2022, 20:46

Un vulcan uriaș, declarat adormit de peste 800 de ani, a înregistrat o creștere bruscă a activității vulcanice, ceea ce înseamnă că s-ar putea trezi din nou. Ultima erupție majoră a avut loc în urmă cu aproximativ 4.500 de ani

A fost detectată activitate sub un vulcan uriaș care a fost inactiv timp de cel puțin 800 de ani.

Muntele Edgecumbe din Alaska, SUA, a avut recent o serie de cutremure, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că gigantul adormit s-ar putea trezi din nou, transmite dailystar.co.uk.

Un vulcan uriaș adormit de 800 de ani “pare să se trezească”

Observatorul Vulcanologic din Alaska a efectuat cercetări folosind imagini din satelit și modelare matematică pentru a descoperi că activitatea recentă a fost cauzată de împingerea magmei în mișcare la adâncimea suprafeței pământului.

Cu 800 de ani fără activitate seismică, acest Munte Edgecumbe fusese declarat adormit. Cu toate acestea, aceste noi cercetări sugerează că ar putea exista un potențial pentru o activitate vulcanică mai mare în curând.

Ultima erupție majoră a avut loc în urmă cu aproximativ 4.500 de ani

David Pyle, un vulcanolog de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru Newsweek: “Atunci când magma se mișcă, poate fie să-și forțeze drumul de-a lungul fisurilor, fie să formeze un bazin de topitură în expansiune la adâncime, iar ambele procese pot provoca cutremure mici”.

“Seismometrele pot detecta tremurături și cutremure foarte mici – mult mai mici decât ar fi perceptibile pentru un om. Dacă avem o serie de seismometre plasate în jurul unui vulcan, putem folosi semnalele seismice pentru a localiza locul unde se declanșează cutremurele.”

Pe măsură ce magma își împinge drumul spre suprafață, face ca și pământul de deasupra să se umfle, ca un balon care se întinde.”

Oamenii de știință au spus să nu ne îngrijorăm, totuși, deoarece tehnologia actuală este folosită frecvent și eficient. Orice schimbare ar fi detectată în timp util pentru a asigura siguranța.

“Instrumentele radar prin satelit sunt un instrument foarte important pentru monitorizarea vulcanilor. Ele pot măsura schimbări foarte mici în forma suprafeței Pământului”, a declarat Pyle.

SUA au mai mulți vulcani decât orice altă țară din lume, cu un număr impresionant de 161 de vulcani potențial activi.

Deși se spune că Muntele Edgecumbe a fost activ acum 800 de ani, dovezile geologice sugerează că ultima erupție majoră a avut loc în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, ceea ce îl face “latent”.

“Dormit” este un cuvânt care este adesea folosit pentru a descrie vulcanii care nu au erupt de zeci de ani sau secole și care, poate, par complet liniștiți. Dar implicația este că vulcanii adormiți ar putea erupe din nou”, a declarat Pyle.

Creșterea recentă a activității vulcanice nu înseamnă că vulcanul va erupe în curând.

“Detectarea mișcării magmei la adâncime este, de obicei, un memento că un vulcan este activ sau potențial activ, dar nu este neapărat un semn că un vulcan va erupe”, a spus Pyle.

“În ultimii 20 de ani, au existat multe exemple în care oamenii de știință au folosit [imaginile din satelit și activitatea seismică] împreună pentru a observa cum magma nouă ajunge sub un vulcan. Și, în majoritatea acestor cazuri, perturbarea se liniștește după câteva săptămâni sau luni, fără să se producă nicio erupție.”

citește și...