Cel mai mare diamant albastru, vândut pentru 57,5 milioane de dolari. Cât valorează cel mai scump diamant albastru scos vreodată la licitație

30.04.2022, 12:35

Cel mai mare diamant albastru din lume are acum un preț care se potrivește cu raritatea sa. Diamantul de 15,10 carate, numit „The De Beers Cullinan Blue”, s-a vândut miercuri cu 57,5 milioane de dolari într-o licitație la Sotheby’s din Hong Kong.

Diamantul se numește „The De Beers Cullinan Blue”. Este o bijuterie de 15,10 carate și a fost vândută la Sotheby’s din Hong Kong după un război de opt minute a licitațiilor între patru cumpărători.

Diamantul a fost descoperit în Africa de Sud în aprilie 2021 și, joi, a fost vândut unui cumpărător anonim care a participat la licitație prin telefon.

”Război” între potențialii cumpărători

Licitația a fost contestată de patru cumpărători și a durat opt minute, depășind rapid prețul de vânzare estimat inițial de 48 milioane USD (67 milioane USD).

Un comunicat de presă de la Sotheby’s a menționat că diamantul provine de la mina Cullinan din Africa de Sud și a fost obținut în 2021. De atunci, a atins toate cele mai înalte poziții pe baza cărora sunt evaluate diamantele colorate. Institutul Gemological of America (GIA) a catalogat bijuteria drept „albastru viu fantezist” – cea mai bună calitate a culorii din clasa sa.

Diamantul este o capodoperă

„Diamantele albastre de această importanță sunt excepțional de rare, doar cinci exemplare de peste 10 carate au fost vreodată la licitație, niciunul dintre acestea nu a depășit 15 carate, făcând apariția acestei bijuterii impecabile un eveniment marcant în sine”, se arată într-un comunicat Sotheby’s.

Wenhao Yu, președintele Bijuterii și Ceasuri la Sotheby’s Asia, a spus că diamantul este o capodoperă.

„De Beers Blue este o capodoperă mândră care a fost dăruită din natură cu nuanțe ale cerului și ale mării, perfecționată printr-o tăietură îndrăzneață, distinctă și magistrală”, a spus ea.

Care este recordul pentru cel mai scump diamant albastru vândut

Deocamdată, recordul pentru cel mai scump diamant albastru vândut la licitație va rămâne cu Oppenheimer Blue de 14,62 carate.

Oppenheimer Blue a fost vândut pe 18 mai 2016 pentru 57,54 milioane USD (81,06 milioane USD) la vânzarea Christie’s Magnificent Jewels din Geneva, Elveția.

citește și...