Cel mai bun pilot al forțelor ucrainene a fost ucis în război. Anton Listopad fusese decorat de Volodimir Zelenski

15.08.2022, 13:15

Anton Lystopad, distins cu titlul de cel mai bun pilot al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene în 2019, a fost ucis în războiul cu Rusia. După ce și-a finalizat studiile la liceu, Anton Lystopad a devenit pilot militar de cea mai înaltă clasă. El a luat parte la acțiuni începând cu prima zi a invaziei complete a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

Potrivit publicației “Military Review”, în urmă cu aproximativ două luni, pilotul a fost decorat cu Ordinul Curajului, medalia fiindu-i înmânată personal de către președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Potrivit revistei, Listopad, alături de alți piloți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, se pregătea să urmeze un curs de pregătire în gestionarea luptei cu avioanele de luptă americane F-16, pe care Kievul vrea să le aibă la dispoziție. Informații despre circumstanțele exacte în care Listopad a murit nu au fost dezvăluite. Potrivit unor rapoarte, avionul său a fost distrus în timpul unei bătălii aeriene.

Anton Lystopad a condus zborul unei coloane aeriene la manifestările din Kiev

Anul trecut, cu ocazia evenimentelor organizate oentru 30 de ani de independență a Ucrainei, el a condus zborul unei coloane aeriene la manifestările din Kiev.

Cu câteva zile înainte de moartea sa, președintele Volodimir Zelenski i-a acordat medalia Ordinul pentru curaj clasa a treia.

Cel mai bun pilot ucrainean

Deși puțini dintre piloții forțelor aeriene ucrainene sunt nume cunoscute, aceștia s-au dovedit a fi o verigă importantă în lanțul defensiv al Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

Deși mulți experți occidentali se așteptau ca Rusia să doboare forțele aeriene mult mai mici ale Ucrainei în primele ore și în prima zi de la invazie, Ucraina și-a dispersat avioanele de război și multe dintre bazele lovite inițial de ruși erau goale.

Piloții de vânătoare ucraineni au fost apoi activi deasupra Kievului, menținând o prezență aeriană și doborând avioanele de luptă și rachetele rusești – dând naștere legendei “Fantoma din Kiev” – se presupune că un as al aviației ucrainene ar fi doborât zeci de avioane rusești.

De când a primit o apărare aeriană îmbunătățită, forțele aeriene ucrainene au devenit mai active în roluri ofensive, iar rachetele antiradar HARM furnizate de SUA au oferit acum forțelor aeriene ucrainene capacitatea de a ținti cu mai multă precizie apărarea aeriană rusă.

Avioanele și elicopterele de război rusești, deși sunt încă active deasupra zonelor de pe linia frontului și lansează rachete asupra Ucrainei din spațiul aerian rusesc și belarus, nu mai sunt raportate ca intrând în spațiul aerian controlat de Ucraina.

citește și...