“Cel mai bătrân artist tatuator din lume”, în vârstă de 105 ani, are sute de persoane pe lista de așteptare. Tehnica este una dureroasă

15.09.2022, 16:10

Whang-od Oggay este numele ei în limba filipineză tradițională, dar este cunoscută și sub numele de Maria Oggay. Această femeie în vârstă de 105 ani este cea mai bătrână artistă filipineză de tatuaje și, de asemenea, ultima care a lucrat cu tehnica dureroasă cunoscută sub numele de batok.

O femeie în vârstă de 105 ani este cea mai bătrână artistă de tatuaje în viață.

Nu există niciun certificat de naștere care să o dovedească. Dar ea este o legendă în trib, iar când este întrebată de vârstă, îi lasă pe toți să decidă câți ani are, transmite dailystar.co.uk.

Whang-od, un artist tatuator de peste 100 de ani

A început să tatueze la vârsta de 15 ani, într-o perioadă în care femeile nu învățau tehnici de tatuare. Tatăl ei a fost cel care i-a văzut potențialul și a învățat-o cum să o facă.

Rămasă văduvă de la vârsta de 25 de ani și fără copii, Whang-od a fost responsabilă pentru tatuarea vânătorilor și a femeilor indigene din Kalinga timp de zeci de ani, iar acum tatuează doar turiști.

Tehnica este una dureroasă

Lucrează într-o colibă din tribul Butbut din Kalinga, vizitată în fiecare an de mii de oameni.

Atunci când se tatuează în stilul practicii tradiționale, trebuie să se aplice tatuaje permanente făcute cu mâna – folosind un amestec făcut din funingine de pin și apă. Instrumentele care se folosesc sunt simple: un băț de bambus, un spin din pomelo, apă și cărbune. Cu ajutorul bățului de bambus, Whang-od lovește ușor spinul încărcat cu cerneală adânc în piele.

Tehnica este veche de mii de ani și se spune că este mult mai dureroasă decât instrumentele de tatuaj actuale.

Turismul a crescut în ultimii ani, iar ea este în mare parte responsabilă de acest aspect

Whang-od locuiește în Buscalan, care are o populație de 742 de persoane, iar turiștii fac în mod regulat un drum de 15 ore pentru a o vedea.

Buscalan, în provincia Kalinga, la nord de capitala filipineză Manila, este un sat de munte care se află la o milă de drumeție de cel mai apropiat drum de pământ.

Whang-od a devenit cunoscută când un antropolog american – Dr. Lars Krutak – a inclus-o în seria sa documentară din 2009, Tattoo Hunter.

Acum, turismul în provincia Kalinga a crescut de la aproximativ 30.000 în 2010 la aproape 170.000 în 2016, majoritatea oamenilor venind să o vadă pe Whang-od.

Ei trebuie să aștepte cu speranța că vor fi tatuați de ea. Alții decid să se tatueze de către una dintre nepoatele ei, care au început să ducă tradiția mai departe.

Întrucât Whang-od nu are copii proprii, nepoatele ei au privilegiul de a învăța această practică.

Cultura lui Whang-od crede că mambabatok poate fi transmis doar rudelor de sânge – în caz contrar, tatuajele vor fi “infectate”.

Tatuajul este o artă străveche care datează de mii de ani și, înainte de sosirea spaniolilor în 1521 pe insulele care vor forma în cele din urmă Filipine, era foarte răspândită.

În Filipine, practica artei corporale tatuate manual a început cu războinicii indigeni Butbut.

În această perioadă, bărbații se puteau tatua doar după ce ucideau pe cineva.

De-a lungul anilor, această formă de artă a dispărut, deoarece a fost descurajată de biserica catolică și de puterile coloniale.

Whang-od aparține ultimei generații care poartă un set complet de tatuaje tradiționale și este unul dintre puținii care își amintește cum se face.

Când era tânără, a învățat cum să aplice aceste tatuaje atunci când prietenii ei își acopereau brațele și picioarele cu diferite desene.

Deși în acea perioadă doar bărbații aveau voie să învețe să tatueze, ea a sfidat normele de gen și a început ucenicia de tatuaj sub îndrumarea tatălui său la 15 ani.

Chiar dacă Whang-od nu s-a căsătorit niciodată, ea are tatuate pe încheieturi numele Bananao, Basongit și Francis, acestea fiind numele unora dintre foștii ei iubiți.

citește și...