“Cea mai singuratică gorilă din lume” va petrece încă un Crăciun închisă într-o cușcă “tristă”

23.12.2022, 19:15

Au trecut mai bine de 30 de ani de când o gorilă a fost închisă într-o cușcă și, în ciuda eforturilor depuse de celebrități precum Cher, ea va petrece încă un Crăciun fără libertate. “Toate animalele ținute captive acolo sunt închise în incinte jalnic de mici și sterile și li se refuză lumina soarelui, aerul proaspăt și oportunitățile de a face exerciții sau de a avea un comportament semnificativ pentru ele.”

“Cea mai singuratică gorilă din lume” – care a fost ținută într-o cușcă mică de beton aproape toată viața ei – va petrece încă un Crăciun în “unul dintre cele mai triste locuri din lume”.

Asta în ciuda eforturilor continue ale celebrităților și ale grupurilor de campanie internaționale de a o salva pe Bua Noi.
Gorila cu aspect sumbru, singura gorilă în viață din țară, a fost ținută la controversata grădină zoologică Pata din Thailanda timp de peste trei decenii.
Și s-a aflat recent că proprietarul ei îi va permite lui Bua Noi să fie în sfârșit liberă doar dacă va primi până la 700.000 de lire sterline, transmite dailystar.co.uk.

“Cea mai singuratică gorilă din lume” va petrece încă un Crăciun închisă într-o cușcă “tristă”

Acest lucru înseamnă că, probabil, își va petrece sărbătorile cerșind resturi de la turiști, în loc să se bucure de patria ei.

Înainte de încă un an în spatele gratiilor, Jason Baker, vicepreședinte senior al PETA Asia, a declarat: “Gorila Bua Noi suferă de o suferință psihologică extremă în incinta de beton în care a fost închisă singură timp de aproape 40 de ani, mai mult decât trăiesc majoritatea thailandezilor.

Una dintre cele mai jalnice grădini zoologice din lume

“PETA s-a oferit de mai multe ori să o transfere pe ea și pe toate celelalte animale de la grădina zoologică din Pata Zoo în sanctuare de renume, unde ar avea copaci pe care să se cațere, iarbă în care să se rostogolească și alte animale cu care să socializeze. Această facilitate șubredă este condamnată la nivel internațional ca fiind una dintre cele mai proaste grădini zoologice din lume. Toate animalele ținute captive acolo sunt închise în incinte jalnic de mici și sterile și li se refuză lumina soarelui, aerul proaspăt și oportunitățile de a face exerciții sau de a avea un comportament semnificativ pentru ele.”

Grădina zoologică din Bangkok își are sediul la Pata Pinklao Department Store, la etajele șase și șapte.

Iar ministrul mediului din țară, Varawut Silpa-archa, și-a exprimat recent dorința de a vedea Bua Noi mutat într-un sanctuar. Cu toate acestea, secretarul său a declarat presei: “Am organizat în trecut activități de campanie pentru eliberarea lui Bua Noi și pentru a strânge fonduri. Am colectat donații de la susținătorii lui Bua Noi. Dar problema este că proprietarul refuză să o vândă pe Bua Noi. Când acceptă să o vândă, prețul este prea mare. Bua Noi este considerată proprietate privată, așa că nu putem face nimic pentru a o îndepărta. Proprietarul a cumpărat-o pe Bua Noi înainte ca legile să fie introduse pentru a împiedica comerțul și deținerea de animale pe cale de dispariție și animale sălbatice.”

Bua Noi a fost mutată în centrul comercial din Germania când avea doar un an și de atunci a rămas blocată în spatele gratiilor de metal.

Actrița Gillian Anderson de la Andin 2020 i-a scris proprietarului grădinii zoologice, Kanit Sermsirimongkol, pentru a cere eliberarea ei.

În rugămintea ei scria: “În aceste zile de încercare, cu toții ne confruntăm cu provocările recluziunii. Nu pot să nu mă gândesc la animalele din grădina zoologică din Pata, care au experimentat aceeași singurătate și izolare de ani sau decenii. Având în vedere incendiul recent care a izbucnit la grădina zoologică, vă scriu pentru a vă cere să reflectați în mod onest asupra modului în care este viața animalelor de acolo și să ajungeți la decizia de a o închide”.

Între timp, o Cher supărată a scris pe Twitter: “Acest om face [bani] pe seama suferinței acestor biete animale prinse în capcană. Trebuie să mă alătur activiștilor pentru drepturile animalelor și oamenilor buni din Bangkok”.

Unele animale au fost lăsate să moară

Peste 200 de specii, inclusiv tigri, urși și pitoni, sunt ținute la grădina zoologică, dar un raport al International Animal Rescue a susținut că unele animale au fost lăsate să moară.

Acum, când se anunță un alt Crăciun singuratic, Jason Baker de la PETA, care face campanie pentru eliberarea ei încă din 2012, a adăugat: “Fiecare animal de la grădina zoologică Pata Zoo suportă o condamnare pe viață – ceva ce nu li se dă nici celor mai duri infractori thailandezi – pentru simplul fapt că este diferit de oameni.

“Dar ar putea avea o viață plină de sens dacă ar fi transferați într-o instituție care să le ofere stimularea mentală și confortul fizic al mediului naturalist de care au nevoie.

“Mulțumim Ministerului Resurselor Naturale și Mediului din Thailanda pentru eforturile depuse. Îi îndemn pe toți să mențină presiunea asupra Grădinii Zoologice Pata și să ceară ca aceasta să permită PETA să ajute la retragerea acestor animale în sanctuare de renume care le-ar satisface nevoile fizice și mentale.”

Grădina Zoologică Pata a apărat tratamentul aplicat gorilei, directorul susținând că criticile privind bunăstarea ei “nu mă privesc”.

El a adăugat: “Acei oameni au văzut poza cu ea pe internet și presupun că este deprimată. Dar așa arată ea, la fel ca și oamenii – unii au o față tristă și alții au o față fericită. Am avut grijă de Bua Noi ca de propria noastră fiică. Știu că va trebui să îi găsim un nou cămin potrivit într-o zi, dar nu este o idee bună să o eliberăm imediat înapoi în sălbăticie fără să o învățăm cum să supraviețuiască pe cont propriu.”

citește și...