Cea mai „periculoasă” brânză din lume. Alimentul este produs în Sardinia

13.05.2022, 17:08

Dacă crezi că Italia este imună la alimente ciudate, nu ai fost niciodată pe insula italiană Sardinia. Casu marzu, cașcaval putrezit, este brânza pecorino cremoasă și picantă pe care viermii și-a depus ouăle: acestea se vor transforma în larve. Nu degeaba, este cunoscută și sub numele de brânză cu viermi. Vânzarea acesteia este interzisă, așa că o veți găsi doar la ocazii speciale în contact direct cu producătorul.

 

Insula italiană Sardinia se află în mijlocul Mării Tireniene. Înconjurat de o coastă de 1.849 de kilometri de plaje cu nisip alb și ape de smarald, peisajul interior al insulei se ridică rapid pentru a forma dealuri și munți impermeabili.

Și tocmai în aceste curbe periculoase, ciobanii produc casu marzu, o brânză infestată de viermi pe care, în 2009, Recordul Mondial Guinness a proclamat-o cea mai periculoasă brânză din lume.

Cea mai periculoasă brânză din lume

Casu marzu, făcută din lapte de oaie, se mai numeste si branza italiană de viermi. Da, ai citit bine. E brânză cu viermi în ea. În mod surprinzător, este o delicatesă rară și necesită foarte mult timp de făcut. Se mulg oile, iar din lapte se creează brânză pecorino. Se întărește apoi timp de trei săptămâni, iar blatul este tăiat, expunând brânza larvelor. Larvele digeră produsul lactat și, pe măsură ce o digeră, înmoaie brânza maturată.  Musca își depune ouăle în crăpăturile brânzei sărate pecorino, iar când larvele eclozează și încep să „lucreze”, produc o descărcare albicioasă, care oferă brânzei, de altfel picantă și un pic sărată,

Este destul de periculos să mănânci, deoarece trebuie să mănânci viermii cât sunt încă în viață și sănătoși.

Brânza este interzisă în scopul vânzării comericale

Unii spun că este un afrodisiac. Alții spun că ar putea fi periculos pentru sănătatee, deoarece larvele ar putea supraviețui și ar putea crea miazis, micro-perforații în intestin, dar până acum, niciun astfel de caz nu a fost legat de casu marzu.

Brânza este interzisă în scopul vânzării comericale, dar sardinii o mănâncă, inclusiv larve, de secole.
„Infestarea cu viermi este vraja și încântarea acestei brânzeturi”, spune Paolo Solinas, un gastronom din Sardinia, în vârstă de 29 de ani.

citește și...