Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu un cardinal

26.11.2022, 14:44
Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu un cardinal
Pope Francis greets Cardinal Angelo Becciu at the Vatican Dec. 16, 2019. Cardinal Becciu, forced to resign in September amid a financial scandal, said Pope Francis celebrated Holy Thursday Mass of the Lord's Supper with him in his private chapel April 1, 2021. (CNS photo/Vatican Media)

Un cardinal de rang înalt judecat pentru fraudă a înregistrat în secret o conversație cu Papa Francisc în care i-a cerut suveranului pontif să confirme că a aprobat unele tranzacții financiare secrete, s-a aflat vineri. Printre inculpați se numără o femeie pe care Becciu a angajat-o ca și consultant de securitate, Cecilia Marogna, acuzată că a cheltuit în mod necorespunzător 575.000 de euro (667.000 de dolari) pe care i-a primit de la Vatican, bani care ar fi fost destinați eliberării preoților și călugărițelor captive din străinătate.

Un tribunal de la Vatican a ascultat înregistrarea audio dintre Papa Francisc și cardinalul Angelo Becciu, un inculpat în proces, în care cardinalul îi cere Papei să confirme că a autorizat plăți pentru a ajuta la eliberarea unei călugărițe răpite în Africa.

Jurnaliștii nu au fost autorizați să asculte înregistrarea, dar o transcriere a fost publicată ulterior de agenția de presă italiană Adnkronos. De asemenea, trei avocați ai apărării prezenți la proces au confirmat ulterior conținutul conversației jurnaliștilor prezenți la Vatican, transmite CNN.

Convorbirea a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican

Înregistrarea a fost făcută de o terță persoană care se afla în cameră cu cardinalul Becciu în timpul conversației telefonice, care a avut loc la 24 iulie 2021. Convorbirea a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican, în care Becciu este acuzat de deturnare de fonduri și abuz de funcție, și la doar 10 zile după ce Francisc a fost externat din spital pentru o operație intestinală.

În convorbire, Becciu îi cere Papei să confirme că a autorizat plățile pe care cardinalul le-a făcut către un consultant de securitate autointitulat Cecilia Marogna – care este, de asemenea, acuzată de deturnare de fonduri în cadrul procesului – pentru a plăti la rândul său firma britanică Inkerman Group, pentru a ajuta la eliberarea călugăriței care fusese răpită de militanți islamici în Mali în 2017, se arată în transcriere.

500.000 de euro – răscumpărare pentru călugăriță

Sumele plătite, potrivit cardinalului Becciu, care era la acea vreme numărul doi la Secretariatul de Stat al Vaticanului, au fost de 350.000 de euro (363.706 USD) către firma britanică și 500.000 de euro (519.580 USD) drept răscumpărare pentru călugăriță.

Potrivit transcrierii, Papa a spus în timpul convorbirii că își amintește vag și îi cere cardinalului să pună în scris ceea ce ar dori ca Papa să confirme.

Conform legislației Vaticanului, nu există nicio prevedere care să permită ca un Papă să fie chemat ca martor într-un proces.

Cardinalul Becciu, care a fost concediat din funcție și lipsit de majoritatea drepturilor sale de cardinal de către Papa Francisc în septembrie 2020, a susținut întotdeauna că toate tranzacțiile financiare pe care le-a întreprins au fost pe deplin aprobate de superiorii săi, inclusiv de Papa Francisc. Becciu și Marogna au pledat nevinovați la toate acuzațiile din proces.

O declarație a avocaților lui Becciu trimisă joi la CNN nu a comentat convorbirea telefonică înregistrată în secret.

Dezvăluirile despre o convorbire telefonică înregistrată în secret și despre ceea ce știa Papa Francisc despre tranzacțiile financiare ale Vaticanului sunt doar cele mai recente dintr-un proces lung și complicat care se concentrează pe achiziționarea de către Vatican a unei clădiri de lux din Londra, în care 10 inculpați sunt acuzați de fraudă și extorcare de fonduri.

citește și...