Ce se întâmplă cu redeschiderea bisericilor. Mesajul Patriarhiei

17.06.2020, 09:44
Ce se întâmplă cu redeschiderea bisericilor. Mesajul Patriarhiei
Se redeschid bisericile. Mesajul Patriarhiei

Premierul Ludovic Orban a anunţat continuarea stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile începând din 17 iunie. Principala modificare ar fi că vor fi permise slujbele în interiorul bisericilor, nu doar în curte. Dar hotărârea trebuie aprobată de Parlament.

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că a luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor.

”Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile. Nu am permis oficierea slujbelor. Bisericile fiind de mărimi variabile, va fi un număr redus de credincioşi care va putea participa. Aici vor trebui stipulate foarte clar regulile – distanţă, purtarea măştii”, a spus șeful Guvernului, citat de click.ro.

Mesajul Patriarhiei Române

Reprezentanții Patriarhiei Române au transmis un mesaj în care își exprimă mulțumirea față de decizia de a se oficia slujbe și în interiuorul bisericilor.

„Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens aşteptată şi integral justificată a autorităţilor de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioşilor, în condiţiile respectării unor reglementări limpezi şi încă necesare”, se arată în comunicat.

„Ca şi până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară şi le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioşilor săi. Este esenţial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieţii noastre sociale. Acest lucru ne priveşte pe fiecare în parte şi ne solicită responsabilitatea personală. Credinţa autentică civilizează, rodeşte atenţie morală, grijă şi respect faţă de celălalt”, au mai spus reprezentanții Patriarhiei Române.

De ce se redeschid bisericile și teatrele nu

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, la Digi24, de ce în noul pachet cu măsuri de relaxare adoptat de Guvern bisericilor li se permite reluarea slujbelor în interior, în timp ce sălile de teatru mai au de așteptat.

„Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot orașul. Existând o transmitere comunitară, putem aduce și ne putem întoarce înapoi în oraș din acea incintă, care este teatrul”, a declarat Nelu Tătaru.

„Aerajul și în general tot ce înseamnă ventilarea aerului se face mai greu decât în exterior. Medical vorbind, gestionăm o cameră închisă. Într-o biserică, fiind o capacitate mai mică, păstrând acea distanțare, lumea intră și la un moment dat iese. (…) În gestionarea teatrelor este un pic mai greu. Un prim pas, la relaxarea din 1 iunie, a fost momentul în care s-au putut relua repetițiile”, a adăugat ministrul Sănătății.

citește și...