Ce s-a întâmplat cu secția ATI de la spitalul din Piatra Neamț, înainte de incendiul devastator

16.11.2020, 12:21
Ce s-a întâmplat cu secția ATI de la spitalul din Piatra Neamț, înainte de incendiul devastator
Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu

Duminică seară, 15 noiembrie, DSP Neamț a anunțat că secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență care a ars fusese reconfigurată în ziua respectivă, fără solicitarea unui aviz. 

În prezent, au fost demarate mai multe perchiziții la spital, acolo unde au fost ridicate mai multe documente necesare pentru stabilirea cauzelor incendiului de la secţia ATI.

10 pacienți infectați cu COVID-19 și-au pierdut viața și patru cadre medicale au fost rănite, printre care și medicul de gardă, Cătălin Denciu, care s-a ales cu arsuri grave.

Secția ATI a fost reconfigurată fără aprobarea DSP

Șeful secției de Terapie intensivă de la Spitalul Județean Neamț a declarat că incendiul ar fi pornit de la un injectomat, iar flacăra a ajuns apoi pe combinezonul unei asistente și de acolo pe paturi. Deși s-a intervenit cu extinctoarele din secție, flăcările au fost prea puternice.

Prefectul județului a mărturisit că spitalul a greșit atunci când a efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP.

‘Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene’, se arată în comunicatul DSP Neamţ, scrie DIGI24.

Medicul de gardă Cătălin Denciu a ars ca o torță

Coșmarul s-a declanșat în timp ce Cătălin Denciu îi administra tratamentul unui pacient infectat cu COVID-19. Din primele informații, injectomatul pe care Denciu îl folosea ar fi făcut scurtcircuit, iar bărbatul a fost cuprins de flăcări în doar câteva secunde.

Cătălin Denciu a ars ca o torță. Injectomatul este un aparat vital folosit în secțiile de ATI din spitalele din România.

‘În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit. S-a pornit focul, care a cuprins echipamentul de protecție inflamabil al medicului, pentru că totul este din plastic. Are arsuri în zona scalpului, a mâinilor, picioarelor, până la papuci’, a povestit Koszeghy la Antena 3.

citește și...