Ce este bine să faci în Sâmbăta Mare: tradiții și obiceiuri de care să ții cont

01.05.2021, 16:33
Ce este bine să faci în Sâmbăta Mare: tradiții și obiceiuri de care să ții cont
Ce este bine să faci în Sâmbăta Mare: tradiții și obiceiuri de care să ții cont

Săptămâna Mare este ultima din Postului Paștelui! Săptămâna Patimilor se încheie cu Sâmbăta Mare, ziua în care se prăznuiește cu îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos. 

În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru ziua de Paște, dar merg și la biserică pentru a se pregăti sufletește pentru slujba de Înviere. Pentru masa de Paște, credincioșii servesc drob, ciorbă de miel, ouă roșii, stufat sau friptură de miel la cuptor.

Mielul îl simbolizează pe Mântuitorul în tradiția creștină. De asemenea, românii respectă anumite tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare.

Ce trebuie să faci în Sâmbăta Mare pentru a-ți merge bine tot anul

Pentru a-ți merge bine tot anul, oasele și resturile adunate după tăierea mielului ar trebui îngropate la rădăcina unui măr sau a unui păr sănătos.

În unele zonă din țară se obișnuiește ca în Săptămâna Patimilor creștinii să îmbrace haine de doliu, urmând ca în ziua Învierii să le schimbe cu altele noi, albe.

Tot în Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc un coș mare cu bucate pentru a-l duce la biserică, unde va fi sfințit de preot.

În momentul în care se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Nu în ultimul rând, ouălele de Paşte apără de ghinioane, iar fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Mai mult de atât, se spune că nu trebuie să dormi în Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul creștinilor, iar dorințele pe care și le pun aceștia se pot îndeplini.

citește și...