Ce decizie s-a luat în cazul Sorinei, fetița adoptată în America! Judecătorii au făcut anunțul

15.07.2020, 14:58
Ce decizie s-a luat în cazul Sorinei, fetița adoptată în America! Judecătorii au făcut anunțul
Ce decizie s-a luat în cazul Sorinei, fetița adoptată în America! Judecătorii au făcut anunțul

Cazul Sorinei Săcărin, fetița din Baia de Aramă care a fost adoptată de o familie de români din SUA, a captat atenția tuturor în 2019. La vremea respectivă, executorii judecătorești, însoțiți de un procuror din Craiova, au mers să preia copila din familia asistentei sociale care o avea în grijă.

Imaginile șocante cu minora de 8 ani în timp ce era luată pe sus de reprezentanții autorităților au dus la deschiderea unei anchete. Tot atunci, procurorul de caz le-a impus părinților adoptivi să nu iasă cu Sorina din țară și au reținut pașaportul Sorinei, pe care l-au returnat după o lună familiei Săcărin.

Sorina Săcărin trăiește în America

Familia Săcărin, cea care a adoptat-o pe copilă, a solicitat judecătorilor să constate că măsura procurorilor a încălcat dreptul minorei la liberă circulație. Recent, judecătorii au dat un verdict în acest caz.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Secția Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie i-a încălcat dreptul la liberă circulație minorei de 8 ani, după ce i-a fost reținut pașaportul.

‘În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina, împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul Ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul Ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019′, au hotărât magistrații, notează Digi24.

Sorina a fost luată cu forța

În vara lui 2019, fetița de 8 ani a fost luată cu forța de la familia asistenților maternali, pentru ca aceasta să fie dusă în SUA la familia care a adoptat-o.

‘Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu … Am încercat să-l iau în brațe. Am reușit să o iau în brațe și am dus-o în brațe la tată. Nu s-a mai filmat. Și ea va fi oricum examinată fizic și vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deținere ilegală a acestui copil’, declara atunci procurorul Maria Pițurcă.

citește și...