Țările care ar fi devastate dacă explodează centrala nucleară de la Zaporojie: Institutul Hidrometeorologic din Ucraina anunță că România va fi printre țările afectate grav! Ce spune Ministerul Apărării din Rusia

20.08.2022, 18:20

Ministerul rus al Apărării și Institutul ucrainean de Hidrometeorologie au realizat hărți care identifică Germania, Polonia și Scandinavia ca fiind principalele țări afectate.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi, la Lviv (Ucraina), demilitarizarea centralei nucleare Zaporiyia, cea mai mare din Europa:  “Instalația nu trebuie să fie folosită ca parte a unei operațiuni militare. În schimb, este nevoie urgentă de un acord pentru a restabili Zaporiyia ca o infrastructură pur civilă și pentru a asigura siguranța zonei”. Un total de 42 de țări și Uniunea Europeană au semnat o declarație prin care cer “retragerea imediată” a trupelor rusești de la centrala nucleară.

 

“Desfășurarea de personal militar și armament rusesc la o instalație nucleară este inacceptabilă și reprezintă un dispreț față de principiile de siguranță și securitate ale tuturor membrilor AIEA”, se arată în declarație, cu referire la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Pe lângă membrii UE, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Australia, Japonia și Noua Zeelandă sunt câteva dintre țările semnatare ale declarației, care se tem de un nou episod nuclear precum cel de la Cernobîl, potrivit New York Post.

Previziunile Rusiei și ale Ucrainei

Având în vedere această amenințare, atât Ministerul rus al Apărării, cât și Institutul ucrainean de Hidrometeorologie au întocmit hărți care arată ce țări ar putea fi afectate dacă centrala va exploda în cele din urmă. Harta rusă, publicată de NewsdayExpress, arată că Polonia, Germania și Slovacia sunt principalele țări afectate de radiații. În plus, în cazul în care un singur reactor al centralei ar pierde 25% din materialul radioactiv, efectele ar ajunge în Danemarca, Suedia și chiar Norvegia.

Dacă generatoarele și pompele de la Zaporiyia ar înceta să mai funcționeze, reactoarele s-ar supraîncălzi, declanșând o explozie care ar răspândi materialul radioactiv pe o suprafață de sute de kilometri. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar avea loc o “migrație în masă” a populației din această zonă. “Acest lucru ar avea consecințe mai dezastruoase decât criza energetică din Europa”, precizează NewsdayExpress. Pe de altă parte, Institutul ucrainean de Hidrometeorologie consideră că o scurgere radioactivă ar afecta 13 țări, relatează The Sun. Acestea ar fi Rusia, Ucraina, Belarus, Belarus, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Serbia, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de “provocare”

În timp ce Guterres și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au vorbit luni despre “condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporiyia”, serviciile de informații ucrainene au avertizat că forțele rusești ar orchestra un fel de “provocare” la centrala nucleară Zaporiyia, întrucât au ordonat angajaților neesențiali să nu vină la serviciu vineri.

Oficiali de top din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că forțele rusești au acordat în mod surprinzător o zi liberă majorității muncitorilor și că trimișii operatorului rus Rosatom au părăsit de asemenea “urgent” zona, potrivit agenției de presă UNIAN. Suspiciunile vin și din partea cealaltă, Comitetul de anchetă al Rusiei acuzând “regimul” ucrainean că pregătește “o provocare majoră” la uzina Zaporiyia, cea mai mare din Europa.

“Plănuiește să dezvolte o schemă criminală prin tiruri de artilerie asupra uzinei în timpul vizitei secretarului general al ONU”, a precizat comitetul rus, temându-se de o “urgență” în următoarele ore, potrivit agenției de presă TASS. “Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: orice potențială pagubă pentru Zaporiyia ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres în timpul vizitei sale la Lviv.

citește și...