Cât de periculoasă este tulpina indiană COVID-19. Poate reduce eficacitatea vaccinurilor

11.05.2021, 12:46
Cât de periculoasă este tulpina indiană COVID-19. Poate reduce eficacitatea vaccinurilor
foto: pixabay

Specialiștii au concluzionat că tulpina indiană COVID-19 este mult mai contagioasă și chiar ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor existente în acest moment pe piață. 

Din acest motiv, ar putea accelera epidemia în India, care a ajuns la 4.000 de decese în doar 24 de ore și 400.000 de noi contaminări, scrie AFP.

Soumya Swaminathan, cercetătoare indiană, a mărturisit că varianta B.1.617 de coronavirus a fost un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această ţară.

India a ajuns pe locul 3 la nivel mondial în ceea ce privește numărul de decese din cauza Covid-19

„Este o variantă cu răspândire extrem de rapidă.”, a spus Swaminathan.

Noua tulpină indiană poate fi considerată mult mai periculoasă decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune.

Varianta B.1.617 ″prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale″⁣, a mai explicat Soumya Swaminathan.

Până în prezent, India nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori.

„Semnele timpurii au fost ignorate până s-a ajuns la punctul în care era totul prea rapid. În acel moment ar fi fost greu de surprimat, deoarece erau deja implicați zeci de mii de oameni, iar virusul se înmulțea cu mare viteză. Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%″⁣ de populaţie imunizată”, a mai declarat medicul.

citește și...