Epidemiologii, pronostic sumbru pe viitor. De ce vom avea nevoie de o nouă generație de vaccinuri anti-COVID

31.03.2021, 14:40
Epidemiologii, pronostic sumbru pe viitor. De ce vom avea nevoie de o nouă generație de vaccinuri anti-COVID

Epidemiologii sunt de părere că pe viitor vom avea nevoie de o nouă generație de vaccinuri împotriva COVID-19. Specialiștii din 28 de țări au specificat în cadrul unui sondaj că actualele vaccinuri de pe piață nu vor mai fi eficiente.

Acest lucru se va datora virusului care a suferit continuu mutații, iar noile tulpini sunt din ce în ce mai contagioase.

Virgil Musta, șeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, a precizat că nu vor exista probleme în adaptarea vaccinurilor la noile tulpini.

Ce spune Virgil Musta

„Studiul este mai mult teoretic, în care se spune că dacă nu vaccinăm rapid și într-un procent foarte mare, există riscul să apară mutații care să nu mai fie sensibile la virus și care astfel să necesite noi vaccinuri. De fapt, se adaugă un element suplimentar la vaccinul deja existent”, a spus el.

Mai mult de atât, medicul spune că mutațiile se întâmplă la majoritatea virusurilor, atunci când răspândirea lor este largă.

„De aceea este important să ținem sub control pandemia, pentru că în momentul când circulă foarte puțin virus, nici aceste mutații nu se produc. Ele au loc în momentul multiplicării, lucru care se întâmplă în organismul uman”, a mai adăugat el, scrie DIGI24.

citește și...