Calendar Ortodox, 8 iunie. Ce sărbătoresc credincioșii, de fapt, în această zi

08.06.2020, 09:27
Calendar Ortodox, 8 iunie. Ce sărbătoresc credincioșii, de fapt, în această zi
Calendar Ortodox, 8 iunie. Ce sărbătoresc credincioșii, de fapt, în această zi

Pe 8 iunie, a doua zi de Rusalii, credincioșii sărbătoresc Sfânta Treime. Potrivit Bisericii Ortodoxe, Lunea după Rusalii se numește și Lunea Sfântului Duh.

În plus, până la Paștele din 2021, este recomandat să se citească zilnic o rugăciune, ‘Împărate Ceresc’, pentru a chema Duhul Sfânt înainte de a ne apuca să facem un lucru. Tot în această zi mai este prăznuit și Sfântul Teodor Stratilat.

Ce sărbătorim în a doua zi de Rusalii

Se spune că sărbătoarea de Rusalii a fost descoperită la puțin timp după Pogorârea Sfântului Duh. Tot atunci se descoperă oamenilor și a treia Persoană a Sfintei Treimi, adică a Tatălui, prin hotărârea şi făgăduinţa Răscumpărării, a Fiului, prin Patimi şi Înviere, şi a Duhului Sfânt, prin pogărârea Sa la Cincizecime.

Ce sărbătoresc credincioșii, de fapt, în această zi. De asemenea, așa a luat naștere și Biserica! Iisus Hristos prin Sfântul Duh a adus pe pâmânt Sfânta Treime, pentru ca oamenii să intre în comuniune cu ea.

Conform crestinortodox.ro, orice rugăciune începe cu formula din Sfânta Treime: „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh“.

Mai mult de atât, orice slujbă din Biserică începe cu binecuvântarea preotului: ‘Binecuvântată este Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh…’.

Și a doua zi de Rusalii există o serie de obiceiuri și tradiții care datează de sute de ani.

Oamenii își împodobesc casele si gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar. Tinerele care vor să se căsătorească sunt puse să împletească coronițe din spice de grâu si flori de câmp pe care le poarta în ziua cununiei.

Superstiţii în a doua zi de Rusalii

Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Mai mult de atât, spiritele rele se alungă prin ritualuri și pocnituri cu ramuri de tei. Credincioșii mai prepară unsori cu care ung ugerile vacilor pentru a spori laptele.

În tradiția populară se mai spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

O putere mare o au și ramurile de tei. Se spune că teiul ferește gospodăriile de grindina sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii sunt cei care le duc în pădure după ce sunt sfințite la Biserică.

Tot în această zi, ușile caselor sunt unse cu usturoi pentru ca locuința să fie păzită de rele și ghinion tot anul.

 

citește și...