Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Este absolut interzis să faci asta în această zi

07.06.2020, 10:53
Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Este absolut interzis să faci asta în această zi
În Ardeal este binecunoscut obiceiul numit 'udatul nevestelor'/ foto: banatulazi.ro

Pe 7 și 8 iunie, credincioșii sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, sărbătoare care reprezintă încheierea ciclulului de sărbători pascale: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh.

Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paște și este una dintre cele mai mari sărbători creștine.

Ce reprezintă Rusaliile

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Se spune că Rusaliile reprezintă spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștele cu cei vii, încep să facă rău oamenilor.

Pentru a fi feriți de cei morți, oamenii le-au denumit altfel: iele sau zâne frumoase.

Rusalii 2020. La sate se păstrează încă tradițiile conform cărora credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite.

Cu acele ramuri se împodobesc casele și icoanele pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, în unele zone, creștinii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Credincioșii respectă tradițiile și obiceiurile

În Oltenia, dansul călușarilor este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Bărbații se grupează în cete de câte 7-8 și își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Călușarii sunt întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

În alte zone din România, bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. În Ardeal este binecunoscut obiceiul numit ‘udatul nevestelor’. Se spune că femeile trebuie stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.

În plus, credincioșii eliberează un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Astfel, tânăra care va reuși să stăpânească boul se va căsători în anul ce urmează.

Ce nu este bine să faci în zilele de Rusalii

Este absolut interzis să faci asta în această zi. De Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.

Mai mult de atât, nu este bine să intri în vie, să mergi mergi în locuri pustii, pe lângă fântâni, pentru că te vei întâlni cu spiritele rele.

Cine nu respectă sărbătoarea de Rusalii și muncește în zilele respective, va fi pedepsit de puterea Ielelor.

După Rusalii, timp de nouă săptămâni nu ai voie să culegi ierburi de leac, iar cei care se ceartă vor fi ‘luați de Rusalii’.

citește și...