Câinii dăruiți de liderul nord-coreean Kim Jong Un au ajuns la o grădină zoologică din Coreea de Sud

13.12.2022, 13:57

O pereche de câini dăruiți de liderul nord-coreean Kim Jong Un în urmă cu patru ani a ajuns la o grădină zoologică din Coreea de Sud, după o dispută privind cine ar trebui să finanțeze îngrijirea animalelor. “Gomi și Songgang sunt un simbol al păcii și al reconcilierii și cooperării dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Îi vom crește bine, așa cum cultivăm o sămânță pentru pace”. 

Kim îi dăruise cei doi câini de vânătoare Pungsan albi – o rasă indigenă din Coreea de Nord – președintelui sud-coreean de atunci, Moon Jae-in, ca dar în urma discuțiilor lor la summitul de la Pyongyang din 2018. Însă liberalul Moon a renunțat la câini luna trecută, invocând lipsa de sprijin financiar pentru canini din partea actualului guvern conservator condus de președintele Yoon Suk Yeol.

Câinii, pe nume Gomi și Songgang, au fost mutați vinerea trecută la o grădină zoologică administrată de un guvern local din orașul Gwangju, situat în sudul țării, după o ședere temporară la un spital veterinar din orașul Daeju, situat în sud-estul țării, au declarat oficialii grădinii zoologice.

“Gomi și Songgang sunt un simbol al păcii”

În prezența primarului din Gwangju, Kang Gijung, câinii au fost prezentați luni cu plăcuțele cu numele lor în jurul gâtului, în timp ce jurnaliștii și alți vizitatori au făcut fotografii.

“Gomi și Songgang sunt un simbol al păcii și al reconcilierii și cooperării dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Îi vom crește bine, așa cum cultivăm o sămânță pentru pace”, a declarat Kang, potrivit biroului său.

Răposatul tată al lui Kim, Kim Jong Il, i-a dăruit o altă pereche de câini

Câinii au șase urmași între ei, toți născuți după ce au venit în Coreea de Sud. Unul dintre ei, pe nume Byeol, a fost crescut la grădina zoologică din Gwangju din 2019. Ceilalți cinci se află în alte grădini zoologice și într-o instituție publică din Coreea de Sud.

O pereche de câini care au fost dăruiți fostului președinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, de către Kim Jong Un, sunt dezveliți într-un parc din Gwangju, Coreea de Sud, la 12 decembrie 2022.
Oficialii grădinii zoologice din Gwangju au declarat că vor încerca să îi crească împreună pe Byeol și pe câinii săi părinți, deși în prezent sunt ținuți separat deoarece nu se recunosc unul pe celălalt.

Gomi și Songgang aparțin în mod oficial proprietății statului. În timpul mandatului, Moon i-a crescut la reședința prezidențială. După ce a părăsit mandatul în luna mai, Moon a putut să-i ducă în casa sa privată datorită unei modificări de lege care permitea ca darurile prezidențiale să fie gestionate în afara Arhivelor prezidențiale dacă erau animale sau plante.

Dar, la începutul lunii noiembrie, biroul lui Moon a acuzat guvernul Yoon că a refuzat să acopere costurile pentru hrana și îngrijirea veterinară a câinilor. Biroul lui Yoon a negat acuzația, spunând că nu l-a împiedicat niciodată pe Moon să păstreze animalele și că discuțiile privind acordarea de sprijin financiar erau încă în curs de desfășurare.

Moon, un campion al apropierii de Coreea de Nord, a fost creditat cu aranjarea unei diplomații, acum adormite, privind programul nuclear nord-coreean, dar s-a confruntat, de asemenea, cu critici potrivit cărora politica sa de angajament i-a permis lui Kim să câștige timp și să sporească capacitatea nucleară a țării sale în fața sancțiunilor internaționale. Yoon a acuzat politica de angajament a lui Moon de “supunere” față de Coreea de Nord.

În 2000, răposatul tată al lui Kim, Kim Jong Il, i-a dăruit o altă pereche de câini Pungsan președintelui sud-coreean de atunci, Kim Dae-jung, după întâlnirea lor de la Pyongyang, primul summit intercoreean de la divizarea lor din 1948. Liberalul Kim Dae-jung i-a dăruit doi câini Jindo – o rasă originară de pe o insulă sud-coreeană – lui Kim Jong Il. Câinii nord-coreeni au trăit la o grădină zoologică publică de lângă Seul înainte de a muri în 2013.

 

citește și...