“Blestemul loteriei”. Cum le-au fost distruse viețile câștigătorilor la loto, după ce au încasat milioane de euro. “Norocoșii”, predispuși la depresie, divorț și faliment

18.08.2022, 18:15

Așa-numitul “blestem al loteriei” este foarte real, potrivit experților financiari care explică de ce atât de mulți câștigători și-au distrus viețile după ce au încasat milioane de euro.

Milioane de oameni visează să câștige la loto, însă mulți dintre acei câțiva norocoși care revendică un premiu uriaș ajung să își dorească să nu fi câștigat niciodată.

Așa-numitul “blestem al loteriei” a distrus vieți care ar fi trebuit să fie aranjate, pentru că, evident, banii înseamnă fericire, nu-i așa?

“Blestemul loteriei”

Dimpotrivă, se pare că rapperul din anii 1990, The Notorious B.I.G., nu era de fapt departe de adevăr cu hitul său “Mo Money Mo Problems”.

Potrivit economistului de top Jay L. Zagorsky, dacă se obține o sumă de bani cu o secvență corectă de numere, oamenii au mai degrabă probleme financiare decât să își șteargă toate datoriile.

Câștigătorii la loto sunt mai predispuși să declare faliment în termen de trei până la cinci ani de la câștig

Soldurile bancare nu sunt singurele care vor fi lovite de blestem, după cum avertizează consultantul financiar Don McNay.

În Statele Unite, câștigătorii la loto sunt mai predispuși să declare faliment în termen de trei până la cinci ani de la câștig decât compatrioții lor medii, iar alte studii demontează ideea că câștigurile îi fac pe oameni mai fericiți sau mai sănătoși.

Jonnelle Marte, de la Washington Post, a scris: “Dovezile arată că majoritatea oamenilor care ajung în topul de unu la sută al celor care obțin venituri nu rămân de obicei în top pentru foarte mult timp”.

Sinucidere, depresie și divorț

McNay a explicat că suferința de sinucidere, depresie și divorț “este blestemul loteriei, pentru că le-a înrăutățit viața în loc să o îmbunătățească”.

Dovadă stau mai mulți câștigători de profil înalt de ambele părți ale iazului, nu în ultimul rând britanicii Mikey Carroll, Callie Rogers și Jane Park.

Stil de viață hedonist, cu droguri, băutură și prostituate

În ziua în care Mikey Carroll și-a încasat premiul de 9.736.131 de lire sterline la Loto, acesta se afla în stare de ebrietate și tulburarea ordinii publice.

El și-a pierdut premiul uriaș în doar trei ani, după ce a îmbrățișat un stil de viață hedonist, cu droguri, băutură și prostituate.

Callie Rogers a oferit 500.000 de lire sterline prietenilor

La doar 16 ani, Callie Rogers ar fi cheltuit 250.000 de lire sterline pe cocaină, 300.000 de lire sterline pe haine și 18.000 de lire sterline pe operații la sâni, dar tot a găsit 500.000 de lire sterline pentru a le oferi prietenilor și familiei.

Cea mai tânără câștigătoare de EuroMillions din istorie,

Jane Park avea 17 ani și lucra ca angajată temporară în administrație pentru 8 lire sterline pe oră când a devenit cea mai tânără câștigătoare de EuroMillions din istorie, în 2013.

Jane a spus că “plânge până adoarme” după ce a pus mâna pe o sumă de invidiat de 1.000.000 de lire sterline.

Jack Whittaker din Virginia de Vest, SUA, este un alt jucător a cărui viață a fost distrusă de noua sa bogăție după un jackpot extraordinar de 261 de milioane de lire sterline (315 milioane de dolari) în 2002.

Jack, a cărui fiică și nepoată au murit între timp din cauza supradozelor de droguri, a declarat: “Mi-aș fi dorit să fi rupt biletul.”

La opt luni după ce a câștigat, a fost jefuit de 451.000 de lire sterline (545.000 de dolari). El a adăugat: “Nu-mi place inima grea pe care o am. Nu-mi place ce am devenit”.

McNay, care a scris “Lecții de viață de la loterie”, a comentat: “Este ultima persoană pe care aș fi prototipat-o pentru a înnebuni complet, dar a făcut-o. Fără îndoială, a fost din cauză că a câștigat la loterie”.

Scriind pentru U.S. News and World Report, Zagorsky a spus: “Studiile au constatat că, în loc să îi scoată pe oameni din probleme financiare, câștigarea loteriei i-a adus pe oameni în mai multe probleme, deoarece rata falimentului a crescut vertiginos pentru câștigătorii loteriei la trei până la cinci ani după câștig.”

Ceea ce câștigătorii tind să se lupte este să spună “nu” prietenilor lacomi și familiei care speră să își înfunde ghearele în averea lor.

Charles Conrad, planificator financiar senior la Szarka Financial, a adăugat: “Odată ce familia și prietenii află de câștigul neașteptat, aceștia au așteptări cu privire la ceea ce ar trebui să li se cuvină. Poate fi foarte dificil să spui “nu”.”

citește și...