Berlusconi a declarat că a primit vodcă de la Putin de ziua sa de naștere

19.10.2022, 17:40

Silvio Berlusconi a declarat că a făcut schimb de scrisori și cadouri cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei înregistrări audio obținute de o agenție de știri italiană, subliniind modul în care noua coaliție de guvernare a țării ar putea fi supusă unor presiuni din interior pentru a-și atenua sprijinul pentru Ucraina. “Putin mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte drăguță de ziua mea”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 86 de ani.

Berlusconi a împlinit 86 de ani pe 29 septembrie, la patru zile după ce o coaliție din care face parte partidul său Forza Italia a câștigat alegerile generale.

Fostul prim-ministru al Italiei de trei ori, un vechi prieten al lui Putin, ar fi declarat marți, la o reuniune a parlamentarilor Forza Italia la Roma, că transportul de vodcă a fost însoțit de o “scrisoare foarte dulce”, potrivit Reuters.com.

Berlusconi a declarat că a primit vodcă de la Putin de ziua sa de naștere

Forza Italia a negat că a făcut aceste comentarii, dar un clip audio publicat de agenția de presă La Presse pare să sugereze contrariul.

În înregistrarea audio raportată de La Presse, Berlusconi a spus că i-a răspuns gestului lui Putin trimițându-i sticle de vin Lambrusco.

“Putin a fost împins de populația rusă să inventeze această operațiune specială”

Miniștrii ruși au spus în mai multe rânduri că suntem în război cu ei, pentru că furnizăm arme și finanțare Ucrainei”, ar fi spus Berlusconi.

“Personal, nu pot să-mi dau cu părerea, pentru că, dacă va fi spusă presei, se va dovedi un dezastru, dar sunt foarte, foarte, foarte îngrijorat. Am restabilit relațiile cu președintele Putin, un pic. Îl cunoșteam ca pe o persoană pașnică și sensibilă”.

“Putin a fost împins de populația rusă, de partidul său și de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială”, a declarat Berlusconi la Porta a Porta.

“Trupele trebuiau să intre, să ajungă la Kiev într-o săptămână, să înlocuiască guvernul lui Zelenskiy cu oameni decenți și apoi să plece. În schimb, au găsit rezistență, care a fost apoi alimentată cu arme de tot felul din vest”.

Forza Italia este un partener junior într-o coaliție condusă de Frații Italiei ai Giorgiei Meloni, un partid cu rădăcini neofasciste, și de Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.

Urmând să fie învestită în guvern săptămâna viitoare, coaliția s-a angajat să continue sprijinul Italiei pentru Ucraina și sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei.

citește și...