Beatrice Rancea, dusă la audieri. Percheziții la Opera Națională din Iași într-un dosar privind presupuse fraude financiare

01.03.2021, 14:08
Beatrice Rancea, dusă la audieri. Percheziții la Opera Națională din Iași într-un dosar privind presupuse fraude financiare
Beatrice Rancea, dusă la audieri. Percheziții la Opera Națională din Iași într-un dosar privind presupuse fraude financiare

Beatrice Rancea a fost dusă la audieri. Mai multe percheziții au loc luni la Opera Națională din Iași într-un dosar privind presupuse fraude financiare.

Mai multe percheziții au avut loc luni la Opera Națională din Iași. Potrivit DIICOT, este vorba despre un grup infracțional care ar fi fost condus de managerul instituției, Beatrice Rancea, suspectat de delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii Operei Naționale București și Operei Naționale Iași.

Beatrice Rancea, actuala directoare a Operei Română din Iași și fosta directoare a Operei din București, a fost dusă la audieri alături de alte 13 persoane.

Prejudiciu de 5 milioane de lei

Procurorii DIICOT au anunțat că este vorba despre un prejudiciu de 5 milioane de lei.

„La data de 01.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane”, se arată în comunicatul DIICOT, potrivit Digi24.

”Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei”, se mai precizează în comunicat.

citește și...