Autoritățile iraniene o arestează pe actrița unui film premiat cu Oscar. “Tăcerea voastră înseamnă susținerea tiraniei și a tiranilor”
Una dintre cele mai cunoscute actrițe iraniene a fost arestată la câteva zile după ce a criticat execuția unui bărbat implicat în protestele naționale care au cuprins țara din septembrie. “Unele celebrități fac afirmații fără dovezi și publică provocări și au fost astfel arestate”, a declarat agenția Far News în raportul său despre Alidoosti
Taraneh Alidoosti, care a jucat în filmul “The Salesman”, premiat cu Oscar în 2016, condamnase spânzurarea lui Mohsen Shekari, care a fost ucis luna aceasta în prima execuție cunoscută legată de proteste. Shekari ar fi fost condamnat pentru “război împotriva lui Dumnezeu” pentru că a înjunghiat un membru al forțelor paramilitare Basij la un protest din Teheran, la 23 septembrie.
Agenția de presă de stat Fars News Agency, care este afiliată la Gărzile Revoluționare Islamice, a declarat că Alidoosti a fost arestată deoarece “nu există dovezi pentru afirmațiile sale”.
“Tăcerea voastră înseamnă susținerea tiraniei și a tiranilor”
Cunoscută ca activistă feministă, Alidoosti a publicat luna trecută pe Instagram o fotografie cu ea fără hijab islamic și ținând în mână o pancartă pe care scria “Femei, viață, libertate”, pentru a-și arăta sprijinul față de mișcarea de protest.
După execuția lui Shekari, ea a spus într-o altă postare: “Tăcerea voastră înseamnă susținerea tiraniei și a tiranilor”, adăugând că “fiecare organizație internațională care privește această vărsare de sânge și nu ia măsuri, este o rușine pentru umanitate”.
Contul ei de Instagram a fost șters
La câteva zile după ce Shekari a fost spânzurat, o a doua execuție a avut loc la 12 decembrie. Majidreza Rahnavard a fost spânzurat în orașul Mashhad din nord-estul țării, după ce a fost acuzat de uciderea a doi ofițeri paramilitari.
“Unele celebrități fac afirmații fără dovezi și publică provocări și au fost astfel arestate”, a declarat agenția Far News în raportul său despre Alidoosti.
Grupul local pentru drepturile omului, Comitetul pentru combaterea violenței împotriva femeilor în cinematografia iraniană, a declarat pe Twitter că nu este clar ce departament guvernamental a luat-o pe Alidoosti în custodie.
Alidoosti, care a apărut în diverse emisiuni TV iraniene populare, este cunoscută pentru activismul său în cadrul mișcării MeToo din industria cinematografică iraniană.
Luna trecută, ea a negat informațiile potrivit cărora ar fi părăsit Iranul, scriind că intenționează să rămână în țară și să nu mai lucreze.
“Voi fi alături de familiile prizonierilor și ale celor uciși și voi cere dreptate pentru ei. Voi lupta pentru casa mea și voi plăti orice preț pentru a-mi apăra drepturile”, a scris ea.
Mai mulți iranieni au fost condamnați la moarte prin execuție în timpul protestelor naționale, care au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost reținută de poliția morală a statului pentru că nu ar fi purtat hijab-ul corespunzător.
Moartea ei a atins un punct sensibil în Republica Islamică, iar personalități publice proeminente au ieșit în sprijinul mișcării. De atunci, protestele s-au coagulat în jurul unei serii de nemulțumiri față de regimul autoritar.
Potrivit Amnesty International, în noiembrie, autoritățile iraniene solicitau pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane în legătură cu protestele.
Cel puțin 458 de persoane au fost ucise în timpul tulburărilor începând din septembrie, potrivit datelor furnizate miercuri de Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia.
CNN nu poate verifica în mod independent numărul de persoane care riscă să fie executate în Iran, nici cele mai recente cifre privind arestările sau numărul de morți legate de proteste, deoarece este imposibil ca cineva din afara guvernului iranian să confirme cifrele exacte.