Mohsen Shekari: Iranul a efectuat prima execuție din cauza protestelor

08.12.2022, 16:01

Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar condamnat pentru recentele tulburări antiguvernamentale. Mohsen Shekari a fost spânzurat joi dimineață, după ce a fost găsit vinovat de către un tribunal revoluționar de “moharebeh” (dușmănie împotriva lui Dumnezeu), a anunțat presa de stat. “Comunitatea internațională trebuie să reacționeze imediat și cu fermitate la această execuție”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, director al grupului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, într-o declarație.

El a fost acuzat că a fost un “răzvrătit” care a blocat un drum principal din Teheran în septembrie și a rănit cu o macetă un membru al unei forțe paramilitare, transmite BBC

Un activist a declarat că el a fost condamnat în urma unui “proces-spectacol fără niciun fel de proces echitabil”.

“Ne vom confrunta cu execuții în masă ale protestatarilor”

“Comunitatea internațională trebuie să reacționeze imediat și cu fermitate la această execuție”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, director al grupului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, într-o declarație.

“Dacă execuția lui Mohsen Shekari nu este întâmpinată cu consecințe grave pentru guvern, ne vom confrunta cu execuții în masă ale protestatarilor”, a adăugat el.

Mohsen Shekari a folosit o macetă pentru a ataca un membru al Forței de Rezistență

Agenția de știri Mizan, aparținând sistemului judiciar, a raportat că un tribunal revoluționar a fost informat că Mohsen Shekari a blocat strada Sattar Khan din Teheran la 25 septembrie și a folosit o macetă pentru a ataca un membru al Forței de Rezistență Basij, o forță paramilitară voluntară desfășurată adesea pentru a reprima protestele.

La 1 noiembrie, tribunalul l-a găsit pe Shekari vinovat de luptă și de scoaterea unei arme “cu intenția de a ucide, de a provoca teroare și de a tulbura ordinea și securitatea societății” și l-a condamnat pentru “dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, a declarat Mizan.

El a făcut apel împotriva verdictului, dar acesta a fost confirmat de Curtea Supremă la 20 noiembrie, a adăugat acesta.

citește și...