Alpinista iraniană Elnaz Rekabi, care a concurat fără hijab, face primele declarații. “Am fost tensionată și stresată”

20.10.2022, 22:15
Alpinista iraniană Elnaz Rekabi, care a concurat fără hijab, face primele declarații. Am fost tensionată și stresată
In this image taken from video by Iran's state-run IRNA news agency, Iranian competitive climber Elnaz Rekabi speaks to journalists in Imam Khomeini International Airport in Tehran, Iran, Wednesday, Oct. 19, 2022. Rekabi received a hero's welcome on her return to Tehran early Wednesday, after competing in South Korea without wearing a mandatory headscarf required of female athletes from the Islamic Republic. Rekabi has described her not wearing a hijab as "unintentional" after Farsi-language media abroad raised concerns about her safety. (IRNA via AP)

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi, care a stârnit controverse prin faptul că a participat la un concurs internațional fără văl, s-a întors în Iran în fața susținătorilor care o aclamau. ”M-am întors în Iran cu liniște sufletească, deși am fost tensionată și stresată. Dar până acum, slavă Domnului, nu s-a întâmplat nimic”.

Imaginile o înfățișaseră pe Rekabi, în vârstă de 33 de ani, escaladând un perete fără capul acoperit în timp ce reprezenta Iranul la o competiție în Coreea de Sud, într-un moment de proteste fără precedent în Iran din cauza morții în arest a unei tinere reținute de poliția morală pentru “ținută nepotrivită”.

În comentariile făcute la televiziunea de stat la sosirea sa la Teheran, Rekabi a declarat că s-a întors în “deplină sănătate” și și-a cerut scuze “poporului iranian pentru turbulențele și îngrijorarea pe care le-am creat”, cu capul acoperit de o șapcă de baseball și o glugă în timp ce vorbea.

Un gest “complet neintenționat”

„Pentru că eram ocupată să-mi pun pantofii și echipamentul, am uitat să-mi pun hijab-ul și apoi am mers să concurez. M-am întors în Iran cu liniște sufletească, deși am fost tensionată și stresată. Dar până acum, slavă Domnului, nu s-a întâmplat nimic”, a spus sportiva.

O mulțime de oameni au aclamat-o, au aplaudat-o și au înregistrat scena cu telefoanele mobile în timp ce era condusă de la aeroport, potrivit imaginilor postate pe Twitter.

“Rekabi va continua să se antreneze și să concureze”

Într-o declarație publicată marți pe contul său de Instagram, Rekabi a invocat o planificare neașteptată ca motiv pentru care a concurat fără văl, spunând că a fost chemată să urce pe neașteptate.

În comentariile sale televizate, Rekabi, care a ocupat locul al patrulea în competiție, a negat că a fost de negăsit timp de 48 de ore și a spus că echipa s-a întors în Iran așa cum era planificat. Ea a spus că nu are niciun plan de a părăsi echipa națională.

BBC Persian a raportat marți că prietenii nu au reușit să o contacteze și că existau temeri pentru siguranța ei. Ambasada Iranului în Coreea de Sud a negat pe Twitter informațiile privind dispariția ei după competiție.

Comitetul Internațional Olimpic a declarat că a vorbit cu atleta și a primit asigurări din partea Comitetului Național Olimpic (CNO) al Iranului că aceasta nu va suporta consecințe.

“O întâlnire comună a avut loc astăzi între CIO, (federația internațională de alpinism) IFSC și CNO iranian, în timpul căreia CIO și IFSC au primit asigurări clare că Rekabi nu va suferi nicio consecință și va continua să se antreneze și să concureze”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO.

O altă întâlnire comună a avut loc apoi între aceste grupuri și Rekabi, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că CIO va monitoriza îndeaproape situația în zilele și săptămânile următoare.

Moartea de luna trecută a lui Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției de moralitate a Republicii Islamice, care a reținut-o pentru “ținută nepotrivită”, a provocat proteste la nivel național în timpul cărora femeile și-au scos și au ars vălurile de pe cap.

Protestele declanșate de moartea lui Amini s-au transformat într-una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979 încoace, deși tulburările nu par a fi aproape de a răsturna sistemul.

 

citește și...