Atenționare meteo de ultimă oră! Vremea se schimbă radical. Ce zone vor fi lovite de furtuni puternice

06.07.2020, 17:22
Atenționare meteo de ultimă oră! Vremea se schimbă radical. Ce zone vor fi lovite de furtuni puternice
Atenționare meteo de ultimă oră! Vremea se schimbă radical. Ce zone vor fi lovite de furtuni puternice

Nu scăpăm de vremea capricioasă! Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare de cod galben și cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină și vijelii valabilă până miercuri, 8 iulie, ora 10.00.

Pe de altă parte, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

România va fi lovită de furtuni puternice

Temperaturile maxime vor fi de 35 de grade Celsius. După o perioadă cu temperaturi caniculare, România va fi lovită de furtuni puternice.

Instabilitatea atmosferică va fi ridicată în cea mai mare parte a țării. Începând de luni, 6 iulie, vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

De marți, 7 iulie, valorile termice scad și se vor situa în jurul a 28 de grade Celsius. Cu toate acestea, disconfortul termic se va menține ridicat.

‘Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres termic a crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta’, a precizat expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, pentru Digi24.

Cerul va fi variabil, iar din a doua parte a zilei va crește probabilitatea pentru averse, ce vor avea mai ales caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil vijelii și grindină.

Când mai scad temperaturile

În intervalul menționat, local în zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei și Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii au anunțat că de la mijlocul săptămânii viitoare, căldura se mai domolește.Răcirea vremii din data de 7 iulie va determina înregistarea unor valori termice sub cele normale ale perioadei. Maximele vor fi de 20…21 de grade, iar minimele de 10… 11 grade, scrie Digi24. 

 

citește și...