Prognoza meteo, 6 iulie 2020: caniculă în sudul țării, furtuni în restul teritoriului

06.07.2020, 10:33
Prognoza meteo, 6 iulie 2020: caniculă în sudul țării, furtuni în restul teritoriului
Prognoza meteo, 6 iulie 2020: caniculă în sudul țării, furtuni în restul teritoriului

Pentru luni, 6 iulie, meteorologii anunță temperaturi caniculare în sudul și sud-estul țării, iar disconfortul termic va fi accentuat.

În schimb, în zonele de centru, sud-est, la deal și la munte, vor fi precipitații torențiale, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă și de 40 l/ mp. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, temperaturile maxime depășind 36 de grade Celsius în sud și în sud-est, scrie vremea.ro.

Caniculă în sudul țării

Cele mai scăzute temperaturi vor fi în Maramureș și estul Transilvaniei, unde se vor înregistra 25 de grade Celsius. Vor fi 27-32 de grade în Banat, Crișana și Oltenia, 31-36 de grade în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei și 27-32 de grade în nordul Moldovei.

De asemenea, ANM a anunțat că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Atenționarea meteo este valabilă începând de luni, de la ora 10:00 și până miercuri, la ora 10.00.

În restul teritoriului, gradul de umezeală va fi crescut, iar românii vor resimți un disconfort termic accentuat, pe întreg teritoriul țării.

Nu scăpăm de avertizările meteo

În săptămâna 6 – 13 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

‘Se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2019) depăşeşte 20 de grade Celsius, în Câmpia Română, vestul Banatului şi în zonele joase din Dobrogea. Valori medii între 18 şi 20 de grade Celsius sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia.

În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, temperaturile medii lunare se menţin între 16 şi 18 grade Celsius. În zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 şi 16 grade Celsius’, au declarat meteorologii ANM, potrivit Digi24.

citește și...