Artistul care pictează cu propriul sânge. “Lucrările mele vin din mine, ADN-ul meu face parte din ele”

18.12.2022, 13:08

Elito Circa Circa merge la clinica de sănătate din oraș o dată la trei luni pentru a i se extrage sângele, pe care îl depozitează într-o cutie frigorifică din atelierul său pentru proiecte viitoare. “Lucrările mele artistice sunt foarte importante pentru mine, pentru că provin din mine, sunt din sângele meu, ADN-ul meu face parte din ele”.

Artistul filipinez Elito Circa are sânge pe mâini, la propriu – dar numai pentru a crea artă.

Folosind sângele prelevat din propriile vene, artistul în vârstă de 52 de ani produce picturi pe pânză care au atras atât laude, cât și critici din cauza alegerii neobișnuite a acestui mediu, scrie Reuters.

“Petele de sânge sunt greu de îndepărtat”

Născut într-o gospodărie cu venituri mici, cu acces redus la rechizite școlare și materiale artistice, Circa a explorat diferite medii, inclusiv prune și roșii, dar fascinația sa a început  când și-a folosit sângele.

“De fiecare dată când mă răzuiam, îmi foloseam propriul sânge, deoarece și petele de sânge sunt greu de îndepărtat”, a spus Circa, în timp ce tampona o pânză albă folosind o pensulă înmuiată în sânge.

“Sângele meu este o amintire a locului de unde am venit”

În prezent, Circa merge la clinica de sănătate din oraș o dată la trei luni pentru a-și extrage sângele, de obicei în tranșe de 500 ml, pe care îl păstrează într-o ladă frigorifică în atelierul său pentru proiecte viitoare.

“Lucrările mele artistice sunt foarte importante pentru mine, pentru că provin din mine, sunt din sângele meu, ADN-ul meu face parte din ele… Filozofia mea este că viața este circulară și că totul este un ciclu, așa că (sângele meu) este un instrument care servește ca o amintire a locului de unde am venit”, a declarat Circa.

După ce a pictat o pictură murală de 122 x 244 cm (4 x 8 ft) care descrie istoria Pantabangan, orașul în care a crescut, Circa și-a propus un proiect mai ambițios – să creeze în 2023 cea mai mare “pictură cu sânge” realizată vreodată pe o pânză de 100 de metri (328 ft), stabilind un record mondial.

 

citește și...