Armata lui Putin este “în pragul colapsului” după ce rușii au pierdut un oraș cheie, afirmă fostul șef al armatei

03.10.2022, 19:21

Trupele ucrainene au pătruns sâmbătă (1 octombrie) în orașul crucial Lyman, forțând Ministerul rus al Apărării să anunțe o retragere ‘spre linii mai avantajoase’. “Atunci când Putin încerca să recruteze din ce în ce mai mulți oameni, plătind cam de trei ori salariul mediu pentru a obține așa-ziși voluntari care să meargă înainte, aceste forțe au fost antrenate în grabă, aruncate pe acel front, iar acestea sunt forțele care se prăbușesc chiar acum.”

Armata lui Vladimir Putin este în pragul colapsului după ce a pierdut încă un oraș cheie în fața contraofensivei ucrainene, potrivit generalului-locotenent în retragere al armatei americane H.R. McMaster.

Sâmbătă (1 octombrie), forțele ucrainene au pătruns în orașul Lyman, în estul țării, pe care Rusia îl folosea ca centru logistic, potrivit dailystar.co.uk.

Armata lui Putin este “în pragul colapsului” după ce rușii au pierdut un oraș cheie, afirmă fostul șef al armatei

Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a retras trupele din zonă în cursul aceleiași zile. În declarație se arată astfel: “În legătură cu crearea unei amenințări de încercuire, trupele aliate au fost retrase din așezarea [Lyman] către linii mai avantajoase”.

Aproximativ 5.000 de soldați ucraineni ar fi înconjurat orașul.

Pierderea orașului Lyman s-ar putea transforma destul de ușor într-o “serie de înfrângeri”

Pentru ca lucrurile să fie și mai jenante pentru tiranul rus bășcălios, înfrângerea a venit la doar o zi după ce Putin a anexat ilegal regiunea Donețk, unde se află Lyman.

Potrivit lui McMaster, pierderea orașului Lyman s-ar putea transforma destul de ușor într-o “serie de înfrângeri în cascadă a forțelor rusești”.

În cadrul emisiunii “Face the Nation” de la CBS, el a declarat: “Ceea ce s-ar putea să ne aflăm aici este într-adevăr pe marginea prăpastiei prăbușirii armatei ruse din Ucraina, o prăbușire morală. Cred că trebuie să fie într-adevăr la un punct de rupere. Dacă ne uităm doar la numărul de victime, la zona vastă pe care încearcă să o apere, iar acum, desigur, Rusia încearcă să mobilizeze recruți și să îi trimită pe front fără să fie antrenați.

Cred că este foarte important să înțelegem, de asemenea, că aceste forțe care sunt în plină retragere, acum în afara Lymanului, au fost într-adevăr prima rundă de mobilizare.

Amintiți-vă că atunci când Putin încerca să recruteze din ce în ce mai mulți oameni, plătind cam de trei ori salariul mediu pentru a obține așa-ziși voluntari care să meargă înainte, aceste forțe au fost antrenate în grabă, aruncate pe acel front, iar acestea sunt forțele care se prăbușesc chiar acum.”

citește și...