Anunțul făcut de Nelu Tătaru despre pacientul asimptomatic. ”Va beneficia de o internare de 10 zile”

23.06.2020, 09:33
Anunțul făcut de Nelu Tătaru despre pacientul asimptomatic. ”Va beneficia de o internare de 10 zile”
Anunțul făcut de Nelu Tătaru despre persoanele asimptomatice. ”Va beneficia de o internare de 10 zile”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că persoanele infectate cu coronavirus, dar care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice, vor sta internate în spital doar zece zile, fiind trimise apoi în izolare la domiciliu, sub supravegherea doctorului de familie.

Nelu Tătaru a declarat că va semna marţi un ordin de ministru prin care pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă, după 10 zile de spitalizare.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă.

Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a afirmat ministrul Sănătății, potrivit Digi24.

Câți români au fost testați pentru coronavirus până acum

Ministrul Sănătății a anunțat și câți români au fost testați până în prezent pentru coronavirus. Nelu Tătaru a precizat că până acum au fost testaţi 371.000 de români.

Acesta a condamnat atitudinea celor care „instigă” la nerespectarea măsurilor de prevenire a transmisiei virusului.

„Îngrijorătoare este atitudinea celor care instigă la nerespectarea acestor precauţii şi este foarte grav acest lucru. Marea masă a românilor au respectat şi au răbdat trei luni. Să ajungi de o lună de zile să îi strici toată perioada, răbdarea, suferinţa pe care a strâns-o prin a-i arăta că nu a fost nimic… Am văzut de 10 zile că această bagatelizare poate da semne că încă există acea infecţie coronavirus, nu că nu a fost nimic. Şi poate unii dintre cei erau mari contestatari au trecut prin această suferinţă. (…) Cred că politicul a venit prea repede peste medical, în vreme ce economicul este cel care ne arată tuturor unde suntem”, a spus ministrul Sănătății.

citește și...