Nelu Tătaru: ”Transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”

22.06.2020, 09:21
Nelu Tătaru: ”Transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”
Nelu Tătaru: ”Transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre creșterea numărului zilnic de infectări cu coronavirus în țara noastră.

În ultimele cinci zile, numărul zilnic de infectări cu coronavirus a depășit 300 pe teritoriul țării noastre. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre această situație îngrijorătoare la Digi 24.

”Suntem într-un moment în care gestionăm această creștere oarecum prognozată de către noi, suntem într-o perioadă în care recomandăm în continuare respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, precum portul măștii în spații închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

În măsura în care aceste reguli sunt respectate, atât eu cât și colegii mei putem gestiona aceste creșteri care sunt niște creșteri progresive, nu sunt niște creșteri exponențiale și putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în terapie intensivă”, a spus el.

Ministrul Sănătății a completat:

”Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate.

Noi am făcut măsuri de relaxare a unor activități, dar acele măsuri au venit însoțite de niște norme de aplicare în vederea desfășurării și funcționării acelor activități. Fiecare din aceste norme trebuie respectate”.

Ce spune premierul Ludovic Orban despre numărul îmbolnăvirilor

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că nu există nicio posibilitate de manipulare a datelor cu privire la cazurile de coronavirus, acuzându-i de demagogie politică pe cei care susţin contrariul.

„Toată demagogia politică legată de faptul că noi manipulăm cifre. Nu manipulăm nicio cifră. Noi avem un număr de laboratoare acreditate, care au o capacitate de testare pe care am crescut-o de la 500 – 600 la peste 17.000 de teste zilnic. Aceste laboratoare fac analizele Real Time PCR. Aceste analize se fac după o metodologie, se înregistrează. Există un sistem de centralizare a informaţiilor cotidian şi toate informaţiile sunt publice. Nimeni nu poate să manipuleze aceste informaţii. Cine lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul.

Nu există nicio posibilitate de a manipula aceste informaţii. Ce rezultă din testarea care se face prin RT-PCR aia se comunică public. Pericolul este. (…) Există o rată a mortalităţii care este de peste 6%. Sunt oameni care mor din cauza acestui virus. (…) E un pericol la adresa sănătăţii şi a vieţii. Nu te poţi juca cu astfel de lucruri. Când ştii că acest virus poate provoca decesul, trebuie să ne mobilizăm toţi, să avem o solidaritate mai ales cu persoanele responsabile din spaţiul public în furnizarea de informaţii corecte. Or bagatelizarea sistematică a pericolului, lansarea sistematică a unor instigări la nerespectarea regulilor provoacă consecinţe extrem de periculoase pentru că oamenii se mai iau după lideri şi dacă nu respectă reguli se pun pe ei în pericol”, a spus Ludovic Orban la România TV, potrivit Digi24.

citește și...