Amintirile din comunism ale marii campioane Elisabeta Lipă. ”Eu am prins vremurile când pe Snagov nu avea nimeni voie să se plimbe cu barca, doar noi sportivii ca să ne antrenăm și Ceaușescu să se plimbe”

03.07.2022, 15:55
Amintirile din comunism ale marii campioane Elisabeta Lipă. ”Eu am prins vremurile când pe Snagov nu avea nimeni voie să se plimbe cu barca, doar noi sportivii ca să ne antrenăm și Ceaușescu să se plimbe”
Amintirile din comunism ale marii campioane Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă, în vârstă de 57 de ani, a făcut dezvăluiri din perioada comunismului. Renumita canotoare și-a amintit și de prima Olimpiadă la care a participat. ”Eu am prins vremurile când pe Snagov nu avea nimeni voie să se plimbe cu barca, doar noi sportivii ca să ne antrenăm și Ceaușescu să se plimbe”, a povestit Elisabeta Lipă.

Elisabeta Lipă a inceput canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selectionata in lotul olimpic al Romaniei unde a ramas timp de aproape 24 de ani. In 1981, la Campionatele Mondiale rezervate juniorilor, a cucerit prima medalie din cariera sa de sportiva, bronz in proba de patru vasle cu carmaci (4x+). In 1984, la Los Angeles, la 19 ani, a cucerit primul sau titlu olimpic la dublu vasle. A fost doar inceputul unei cariere sportive de legenda. A devenit cea mai medaliata canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medalii de aur, doua de argint si una de bronz cucerite intr-o perioada de 20 de ani.

A fost primul sportiv din istorie care a castigat sase medalii olimpice la canotaj, record pe care si l-a doborat de doua ori, ajungand primul sportiv din canotaj care a cucerit opt medalii olimpice. Are in palmares 25 de titluri de campioana nationala si a fost port-drapelul delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) si Atena (2004). La Atena, in 2004, la 39 de ani, a devenit cea mai vastnica sportiva care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, in proba de opt rame cu carmaci. In anul 2000, Elisabeta Lipa a fost declarata de federația internationala de specialitate cea mai buna canotoare a secolului XX.

Amintirile din comunism ale marii campioane Elisabeta Lipă. ”Noi eram singura țară socialistă participantă la JO, iar eu trebuia să demonstrez că pot”

Elisabeta Lipă a vorbit despre cariera sa și desprte prima Olimpiadă la care a participat, Los Angeles 1984, într-un interviu pentru revista Avantaje. Acesta și-a amintit și de perioada comunistă. ”Pe mine dacă mă întrebați ce-am făcut în 1984, știu să vă spun în detaliu, pentru că am totul întipărit în memorie… eram mezina lotului și pentru mine a fost ceva ieșit din comun. Noi eram singura țară socialistă participantă la JO, iar eu trebuia să demonstrez că pot. Și nu m-am oprit decât după 24 de ani de activitate cu 6 ediții ale Jocurilor Olimpice”, a declarat marea campioană.

”Da, eu am prins vremurile când pe Snagov nu avea nimeni voie să se plimbe cu barca, doar noi sportivii ca să ne antrenăm și Ceaușescu să se plimbe. Ne făcea cu mâna când ne vedea la antrenament. Noi, la ediția din 84, am ajuns pe locul 2 în lume, deci i-am învățat pe americani imnul nostru de stat de pe vremea aceea, atâtea medalii s-au luat… Toată delegația României a cucerit atât de multe medalii încât în clasamentele generale eram pe locul doi… Eu am ieșit campioană olimpică la aproape 40 de ani. Când nimeni nu-mi mai dădea nicio șansă. Am fost mezina lotului în prima ediție și vâstnica la ultima ediție… Eu am spart toate barierele, medical vorbind, și am demonstrat că vârsta nu este un impediment. Și că atunci când ești sănătos și dorința e mare poți să spargi toate barierele”, a mai spus aceasta.

citește și...