Joe Biden îl avertizează pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. “Vor fi consecințe”

18.09.2022, 12:06

Președintele Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina într-un interviu televizat, refuzând în același timp să spună care ar fi consecințele din partea Statelor Unite dacă ar face acest lucru. “Veți schimba fața războiului, cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Biden.

Comentariile sale vin în contextul în care Putin, care a plasat forțele nucleare ale țării sale în alertă specială în februarie, caută modalități de a schimba cursul situației în Ucraina, unde forțele sale sunt înfrânte.

Într-un interviu acordat emisiunii americane 60 Minutes de la Casa Albă, Biden a fost întrebat ce i-ar spune liderului rus, dacă acesta ar avea în vedere folosirea armelor de distrugere în masă, potrivit The Sun

“Vor fi consecințe”

Pelley a întrebat apoi ce consecințe ar avea Rusia pentru o astfel de mișcare, iar președintele a refuzat să intre în detalii.

“Credeți că v-aș spune dacă aș ști exact care ar fi acestea? Bineînțeles că nu vă voi spune. Vor fi consecințe”, a spus Biden. “Vor deveni un paria în lume mai mult decât au fost vreodată. Și în funcție de amploarea a ceea ce vor face, se va determina ce răspuns va avea loc”.

Liderul rus ar putea apela la armele nucleare tactice

Avertismentul lui Biden vine după contraofensiva de succes a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, care ar fi luat prin surprindere trupele rusești, determinându-le să se retragă.

Oficialii occidentali din domeniul apărării au declarat că Ucraina câștigă teren și a forțat unele forțe rusești să se întoarcă peste propria graniță.

Imaginile publicate în urma retragerii Rusiei arată clădiri înnegrite și distruse de bombardamente, animale rătăcind pe străzi și, potrivit oficialilor, semne de tortură printre morți.

Ucraina afirmă că a recucerit peste 5.000 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea nord-estică Harkov.

Dar, în condițiile în care Putin se confruntă cu o umilință militară, cresc temerile că liderul rus ar putea folosi cele 6.000 de focoase nucleare ale Rusiei.

În special, el ar putea apela la armele nucleare tactice – concepute pentru a fi utilizate la distanțe relativ scurte, spre deosebire de versiunile strategice cu rază lungă de acțiune.

Dar Ministerul Apărării crede că invadatorii instalează acum o nouă linie defensivă pentru a menține deschise liniile de aprovizionare vitale.

Pentru a ajuta la refacerea forțelor rusești, peste 28.000 de prizonieri ar fi fost eliberați pentru a lupta. Cifra este mult mai mare decât estimările anterioare și echivalează cu cinci la sută din toți deținuții de sex masculin din Rusia.

Se spune că recruții rămași în urmă primesc aproximativ două săptămâni de pregătire înainte de a fi trimiși pe linia frontului.

Dar deținuții bogați au plătit mită 33 de milioane de lire sterline pentru a nu fi înrolați.

 

 

citește și...