„Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă.” Mărturia unui paramedic care a tratat răniții la Mariupol

13.06.2022, 15:12

Serghei Chornobrivets este paramedic în serviciile de urgență din orașul Mariupol, din sudul Ucrainei. A mers la spital pe 24 februarie, când a început războiul, apoi a lucrat 22 de zile fără întrerupere, iar primul său pacient a fost un bărbat rănit în timp ce se uita la televizor. Și acesta a fost doar începutul, spune el, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel.

Vă avertizăm că următoarele sunt detalii care pot avea un impact emoțional

Un caz pe care și-l amintește acum este cel al unei fetițe de 7 ani care a fost dusă la spital purtând un pulover cu urme de sânge pe spate. Când le-au fost tăiate hainele, paramedicii au înghețat. În corpul copilului era o gaură prin care i se vedea inima, care continua să bată, a declarat tânărul Muzeului „Voci Pașnice” al Fundației Rinat Akhmetov, cea mai mare arhivă din lume de povești despre civili ucraineni, victime sau martori ai război.

”Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă”

„Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă. (…) Toată lumea știa ce trebuie să facă și asta a salvat-o. Fata este în viață, totul este în regulă cu ea. Am venit la spital și mi-a dat un desen”, spune Serghei.

Totodată, el recunoaște că în cele trei luni de război a simțit la un moment dat pierderea controlului.

Un adolescent a murit

S-a întâmplat când un bărbat și-a adus fiul de 16 ani la spital cu răni grave. Adolescentul era inconștient, membrele i-au fost amputate traumatic, fără tifon care să oprească sângerarea. Paramedicul spune că a început să-l resusciteze cu disperare. Încă nu înțelege de ce, dar sângerare nu s-a putut opri.

„Îl strigam: ‘Hai să facem ceva!’ M-au tras deoparte. Toată lumea a înțeles că el venise deja mort. Puștiul avea 16 ani, toată viața era înaintea lui…”, își amintește tânărul.

În același timp, Serghei a povestit cum a ajutat la salvarea unei femei dintr-o maternitate distrusă sau cum a reușit să ajungă la pacienți în timpul atacurilor aeriene.

Paramedicul a părăsit acum Mariupol, dar sigur se va întoarce.

Orașul-port al Mării Azov, Mariupol, a fost asediat de forțele ruse de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii mai, când ultimii apărători au părăsit uzina Azovstal după ce li s-a ordonat să înceteze lupta și să încerce să se salveze vieți.

O „caravană a morții”, așa cum a descris-o consilierul primarului Mariupol, Petro Andriuscenko, a descris recent situația din orașul-port, unde între 50 și 100 de cadavre sunt scoase din dărâmăturile fiecărui bloc, iar autoritățile vorbesc despre o „catastrofă umanitară”. .

La mijlocul lunii aprilie, guvernatorul militar al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că, conform estimărilor preliminare, aproximativ 22.000 de civili au fost uciși de forțele ruse la Mariupol, iar până la sfârșitul lunii mai, primarul Vadim Boicenko a declarat un posibil deces Taxă. depășesc estimările inițiale.

citește și...