“Am fost unul dintre cei mai mari contrabandiști de droguri din lume și am lucrat pentru toate cartelurile”. Care a fost cel mai periculos moment al carierei

23.07.2022, 16:27

Guy Stanton a fost un contrabandist care și-a condus propria navă pentru a transporta loturi de canabis, cocaină și heroină pentru unele dintre cele mai nemiloase carteluri de droguri din lume.

Acest londonez din sudul Londrei, care purta un ceas Rolex de 175.000 de lire sterline și costume de firmă, a cheltuit atât de mulți bani călătorind prin lume pentru a se întâlni cu baronii drogurilor, încât American Express i-a oferit un card de credit ultra-exclusiv.

În calitate de expeditor de bază al cartelurilor, el se afla în atenția poliției britanice și a autorităților vamale britanice și în vizorul agențiilor de aplicare a legii din întreaga lume.

De la bandele londoneze turcești la cele din America de Sud, Mexic, Afganistan și Africa

Dar Guy nu era un contrabandist obișnuit. Era un ofițer vamal sub acoperire care lucra pentru o unitate secretă care se infiltra în bandele de traficanți de droguri din țară și din străinătate pentru a opri fluxul de narcotice care amenința să inunde Marea Britanie.

Timp de zece ani, a făcut eforturi uriașe pentru a se infiltra și a întâlnit unii dintre cei mai periculoși infractori de pe planetă, de la bandele londoneze turcești la cele din America de Sud, Mexic, Afganistan și Africa.

Momente periculoase pentru contrabandist

Acum a scris povestea incredibilei sale vieți sub acoperire în The Betrayer (Trădătorul), o poveste din viața reală care se citește ca un thriller.

Într-un interviu în exclusivitate pentru The Sun, el dezvăluie cum a fost împușcat, amenințat și nevoit să poarte o deghizare într-un tribunal din Olanda pentru a-l prinde pe un celebru lord al drogurilor.

Acum în vârstă de 65 de ani, Guy spune: “Unitatea noastră, Beta Projects, a fost înființată de HM Customs and Excise pentru a-i viza pe cei mai mari contrabandiști de droguri ilegale din lume “.

Depozit plin de bani

“Nu veți găsi referiri la ea în arhivele ziarelor sau online, deoarece aproape nimeni nu știa că existăm. De-a lungul deceniului în care am lucrat sub acoperire, chiar și mama, tata și frații mei credeau că lucram într-un birou liniștit de politici vamale. Unitatea a antrenat un mic grup de bărbați și femei, aleși cu grijă, pentru a intra în lumea interlopă și a aduce informații”.

Aceștia erau încorporați în bandele de infractori atât timp cât era necesar și puteau fi departe de prieteni și de cei dragi ani de zile.

Cei selectați primeau  identități false, birouri, case, vehicule și documente. A existat Keef, un investigator de TVA care s-a dat drept spălător de bani.

Fostul soldat din Forțele Speciale Big Pete conducea unitatea,  în timp ce Charlton era șofer de camion, transportând droguri în toată Europa.

Guy era un intermediar care “deținea” o flotă de ambarcațiuni pentru transportul narcoticelor și putea, de asemenea, să mute containere pline cu droguri din porturi și aeroporturi.

El spune:  “Mă îmbrăcam bine, niciodată neîngrijit. Costumul ales de mine era un număr negru fără guler de la Hugo Boss, purtat adesea cu un tricou polo negru “.

“Conduceam un Mercedes Sport E500 negru cu numere de Olanda, o adevărată bestie care fusese confiscată de vama olandeză și care ne fusese împrumutată. Am făcut schimb între două ceasuri Rolex de aur care fuseseră confiscate în cadrul altor anchete”.

Prima misiune a lui Guy a fost să se infiltreze în bandele de turci, kurzi și ciprioți care importau cantități mari de heroină din Afganistan în Marea Britanie.

Cine era informatorul său

Șefii săi l-au asociat cu unul dintre cei mai buni informatori, un proprietar de cazinou cipriot grec nemilos, supranumit Keravnos – Thunderbolt.

În nordul Londrei, acesta era un supraviețuitor a patru tentative de asasinat și suspectat de crime majore.

Informațiile pe care le-a oferit anchetatorilor vamali au dus la confiscarea a sute de kilograme de droguri și la prinderea multor contrabandiști.

Guy spune: “Lucrase pentru unul dintre cei mai mari contrabandiști de cocaină din lume și fusese în război cu familia Kray.”

Prin intermediul lui Keravnos, Guy a început să lucreze cu baroni ai drogurilor din întreaga lume, inclusiv cu Vittorio, vărul marelui criminal columbian Pablo Escobar, care l-a legat la ochi pe Guy și l-a dus într-un depozit din America de Sud plin până la tavan cu bani de hârtie.

Guy spune: “Cartelul habar nu avea cât de mulți bani se aflau acolo și au vrut ca eu să introduc banii în sistemul bancar pentru ei. Când m-am plimbat prin depozit, milioane de dolari se transformaseră în terci verde din cauza unei scurgeri de apă din acoperiș. În cele din urmă, acea întâlnire ne-a cimentat prietenia. S-a dovedit a fi un tip simpatic.”

Columbianul a acceptat cadou un telefon pentru a putea ține legătura cu Guy, iar acele apeluri au fost o mină de aur de informații care a dus la confiscarea unui mare transport de cocaină ascuns într-o încărcătură de pulpă de fructe pe un vas în Belem, Brazilia.

Dar pontul nu a fost niciodată urmărit până la Guy, care știa că, deși Vittorio era foarte amabil, te-ar fi rănit dacă ar fi fost nevoie.

Cea mai violentă echipă pe care Guy a ajutat-o să o doboare a fost condusă de William,  de 35 de ani din Surinam, din America de Sud, care dorea ca Guy să expedieze cantități mari de cocaină de înaltă calitate din Belem în Olanda.

Pentru prima lor întâlnire, Guy a rezervat un apartament de hotel elegant în West End din Londra și a comandat două sticle de șampanie Dom Perignon de 250 de lire sterline.

Cel mai periculos moment al carierei sale

În timpul acestei misiuni, Guy s-a confruntat cu cel mai periculos moment al carierei sale.

A zburat până în insula olandeză Curaçao din Caraibe și a fost de acord să se întâlnească cu echipa lui William la lumina zilei, într-o parcare de la un cimitir de mașini, pentru a pune la punct detaliile afacerii de a transporta până la 750 de kilograme de cocaină.

Guy spune: “Cinci dintre noi am vorbit în aer liber. Erau calmi și cu spirit de afaceri. În timp ce vorbeam, un Oldsmobile bej, învechit, a încetinit și s-a îndreptat spre noi. Pasagerul din față se uita fix la noi. I-am văzut pistolul mitralieră Uzi. L-a ridicat și a dat drumul. M-am aruncat în jos și m-am lovit cu fața de pământ. Gloanțele au lovit asfaltul și s-au izbit de mașini. Am auzit strigătele și gemetele oamenilor răniți.

Marea mea teamă fusese că se va sfârși așa, departe de casă și de familie, adevărul despre viața mea paralelă luând sfârșit odată cu mine.”

William și șapte dintre membrii echipei sale au fost judecați la Haga, în Olanda, unde Guy a depus mărturie purtând o perucă, dinți falși, machiaj și un costum ajustat.

Președintele instanței l-a întrebat pe William dacă a văzut un ofițer britanic sub acoperire în instanță.

Când președintele a arătat spre Guy și a spus: “El este cel de acolo”, William a spus: “Nu, nu este, l-aș recunoaște”.

Guy a spus: “Cred că au făcut o treabă bună cu machiajul”.

Dar zece ani sub acoperire și-au pus amprenta.

S-a îmbolnăvit de leucemie și a fost acuzat de poliție că a luat mită de la contactul său din lumea interlopă, Keravnos. După doi ani, ancheta a fost abandonată, deoarece nu existau dovezi.

Guy spune: “Eram mândru că am fost un agent sub acoperire, dar Stanton a devenit prea cunoscut și a trebuit să moară. Acum, în sfârșit, povestea lui incredibilă poate fi spusă.”

citește și...