“Am fost o refugiată afgană. Acum concurez pentru a câștiga Miss Anglia”.

07.08.2022, 13:24

O regină a frumuseții care concurează pentru titlul de Miss Anglia a dezvăluit că este o fostă refugiată care a fugit din Afganistan la vârsta de trei ani împreună cu familia sa și a luptat timp de zece ani pentru a găsi siguranță. “Cea mai grea parte a fost să știu că viața mea se putea sfârși în orice moment, că îmi puteam pierde mama. O țineam de mână tot timpul, fără să știu ce se va întâmpla”.

Lida Nasiri, în vârstă de 26 de ani, a povestit cum, după ce au scăpat, mama ei, Brishna, a lucrat timp de doi ani în Rusia pentru a plăti contrabandiștii pentru trecerea lor, mai întâi în Polonia, apoi cu barca până în Germania. Și și-a amintit momentul în care ea, mama ei și sora ei de patru ani, Surya, s-au îngrămădit în barcă.

Lida, care avea doar cinci ani la acea vreme, a spus: “Era una dintre cele din plastic pe care le umfli. Nu era sigură. Dar nu a fost timp să discutăm despre asta – era acum sau niciodată”, potrivit The Sun.

“O țineam de mână fără să știu ce se va întâmpla”

“Cea mai grea parte a fost să știu că viața mea se putea sfârși în orice moment, că îmi puteam pierde mama. O țineam de mână tot timpul, fără să știu ce se va întâmpla. Dar ne gândeam că, dacă ne întoarcem în Afganistan, vom muri.

Ne luptam pentru tot ceea ce ne doream, urmărind siguranța și pacea. Pentru noi, Europa reprezenta pacea și viața, în loc de moarte. Iar mama mea era hotărâtă să reușim să ajungem.”

“Ne gândeam că, dacă vom fi forțați să ne întoarcem, vom muri”

Lida, care s-a născut în Kabul, spune că înscrierea la concursul Miss Anglia “nu înseamnă să fii frumoasă. Este vorba despre tot ceea ce am îndurat în acei ani – acea luptă și tot ceea ce am pierdut”.

Ea a reamintit cum a început coșmarul familiei sale în 1995, când talibanii extremiști au ajuns la putere. Temându-se pentru siguranța lor, mama ei, Brishna, a decis să fugă în Iran împreună cu fiicele sale.

La scurt timp după aceea, au călătorit cu trenul în Turkmenistan și apoi în Rusia. În călătoria care a urmat, au călătorit împreună cu un grup mare de refugiați din Rusia până în Polonia, adesea pe jos, cărându-și puținele bunuri.

Ocazional, li se spunea să se înghesuie în camioanele mari pe care contrabandiștii le controlau, înghesuite atât de strâns încât abia dacă mai aveau loc să respire.

Lida a spus: “Când am ajuns în cele din urmă în Polonia, am fost puși într-o sală de gimnastică imensă și toată lumea era adunată, așteptând următorul pas. Acela a fost unul dintre cele mai grele momente, pentru că toată lumea era speriată. Cu toții ne gândeam că, dacă vom fi forțați să ne întoarcem, vom muri.”

După ce a scăpat de deportarea din Polonia, familia a călătorit până pe coastă, apoi pe mare până în Germania vecină, cu o barcă pneumatică. Apoi au cerut azil în Olanda în 2001.

Lida a spus: “Au trecut aproape șase ani când ne-au spus că putem rămâne și ne-au acordat cetățenia olandeză. În sfârșit, după toate prin câte am trecut, eram în siguranță.”

În prezent, Lida lucrează în domeniul relațiilor publice și s-a înscris la Miss Anglia după ce a câștigat un concurs care celebrează frumusețea naturală, iar acum va concura pentru unul dintre cele 15 locuri din marea finală, care va avea loc pe 22 august.

citește și...