Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID. ”Cu siguranță nu va fi obligatoriu”

13.11.2020, 09:06
Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID. ”Cu siguranță nu va fi obligatoriu”
Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID. ”Cu siguranță nu va fi obligatoriu”

Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul pentru COVID-19 si obligativitatea vaccinarii.

Alexandru Rafila a afirmat, la postul de televiziune Antena 3, că vaccinul anticoronavirus nu va fi obligatoriu. “Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Nici pentru copii nici pentru altcineva. Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă”, a spus acesta. “Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse. Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice”, a mai spus medicul Alexandru Rafila, conform sursei citate.

“Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze. Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate și sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experți independenți de la EMA sau FDA din Statele Unite.Deocamdată sunt doar declarații ale producătorilor și pe baza declarațiilor nu se pot administra vaccinuri”, a completat Alexandru Rafila.

334.236 de îmbolnăviri cu COVID-19 în România

Alte 10.142 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore. Bilanțul infectărilor cu COVID-19 pe teritoriul țării noastre a ajuns la 334.236. În ultima zi s-au înregistrat alte 121 de decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.152 de pacienți, precizează Hotnews. Până astăzi, au decedat 8.510 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.852. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.593.720 de teste pentru coronavirus. Dintre acestea, 35.762 au fost efectuate în ultimele 24 de ore.

Pe teritoriul României, 44.243 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.013 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 81.163 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 19 persoane. De la debutul pandemiei, 224.916 pacienți au fost declarați vindecați.

citește și...