Cât va costa o doză din vaccinul anti-COVID-19 în Europa

12.11.2020, 10:11
Cât va costa o doză din vaccinul anti-COVID-19 în Europa
Cât va costa o doză din vaccinul anti-COVID-19 în Europa

Uniunea Europeană a încheiat un acord care îi permite să plătească mai puţin decât SUA pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer.

Conform unui înalt oficial UE implicat în discuţiile cu producătorii vaccinului, Uniunea Europeană va plăti un preţ mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin, cât e în SUA, relatează Agerpres. Oficialul respectiv, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a menționat că prețul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari, însă nu a precizat cifra exactă.

Comisia Europeană a anunţat că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Vaccinul cu rezultate de peste 90% împotriva COVID-19

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunţat recent că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3. Anunţul companiei reprezintă o primă victorie importantă în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste 1 milion de persoane în întreaga lume.

Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus. Dacă vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, acesta va deveni disponibil într-o primă fază într-un număr limitat de doze.

Eficienţa vaccinului dezvoltat de Pfizer a fost măsurată comparând numărul participanţilor infectaţi cu noul coronavirus din grupul vaccinat cu numărul celor din grupul placebo, “la şapte zile după a doua doză” şi la 28 de zile după prima doză, se arată într-un comunicat al celor două companii.

Ce spune Klaus Iohannis despre vaccinul anticoronavirus

Liderul de la Cotroceniu a vorbit de curând despre apariția unui vaccin anticoronavirus.

„Veștile privind apariția rapidă a unui vaccin sunt bune, dar trebuie să rămânem realiști. Mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă. Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de vaccin. Avem deja o strategie”, a declarat Klaus Iohannis.

„De vaccin va beneficia inițial tot personalul din sănătate și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală. O campanie eficientă de vaccinare anti-covid ne va da șansa de a ne întoarce mai repde la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a completat acesta.

citește și...