Alexandru Rafila: ”Cu siguranţă, în acest an vom purta mască”

19.01.2021, 09:56
Alexandru Rafila: ”Cu siguranţă, în acest an vom purta mască”
Alexandru Rafila: ”Cu siguranţă, în acest an vom purta mască”

Alexandru Rafila a făcut declarații legate de purtarea în continuare a măștii de protecție în contextul pandemie de coronavirus.

Alexandru Rafila a afirmat că în mod sigur în acest an vom continua să purtăm mască de protecție. Întrebat dacă este de acord cu medicul Adrian Streinu-Cercel, potrivit căruia vom purta mască încă doi ani, Alexandru Rafila a răspuns: „Mie nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi, decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populaţiei în UE se va realiza, se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măştii sau o scurtare a intervalului de utilizare a măştii. Cu siguranţă, în acest an vom purta mască”.

„Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a completat acesta, citat de Digi24.

695.153 de cazuri de COVID-19 în România

Alte 1.509 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în România în data de 18 ianuarie 2021. Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 695.153. În ultima zi au decedat alte 50 de persoane. Până astăzi, 17.271 de persoane diagnosticate cu infecție cu coronavirus au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.710. Dintre acestea, 1.084 sunt internate la terapie intensivă.

Nu mai puțin de 11 județe, circa un sfert din total, au raportat peste 50 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Cel mai mare număr se regăsește în continuare în Capitală, cu peste 1.100 de cazuri noi raportate. Pe locul doi apare Constanța cu 175 de cazuri urmat de Timiș cu 132 de cazuri noi. Topul e completat de Ilfov (95), Cluj (88) și Maramureș (86).

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.170.357 de teste RT-PCR și 46.176 de teste rapide antigenic. Pe teritoriul României, 36.522 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.406 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 61.762 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 121 de persoane.

citește și...