Alexandru Rafila avertizează: ‘Este vorba de o creștere semnificativă de cazuri’

05.06.2020, 12:42
Alexandru Rafila avertizează: 'Este vorba de o creștere semnificativă de cazuri'
'Aş fi recomandat oamenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu'

După relaxarea din 15 mai, numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut iar, joi (4 iunie), când s-au înregistrat 238, mai multe decât în zilele precedente.

Alexandru Rafila a făcut unele precizări asupra consecințelor măsurilor de relaxare a românilor.

‘Este vorba de o creștere semnificativă de cazuri, rămâne să vedem dacă discutăm despre o situație singulară sau, ceea ce ar fi îngrijorător, întrăm într-un un trend crescător și următoarea săptămâna va fi mult mai sugestivă că să vedem care este într-adevăr situația din România’, a spus el la Digi24.

‘Aş fi recomandat oamenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu’

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat de ce a crescut fulgerător numărul cazurilor de COVID-19. El susține că autoritățile din România au reușit să țină în frâu pandemia de coronavirus.

Medicul a mai subliniat încă o dată importanța purtării măștii de protecție ca măsură de prevenție vitală pentru sănătatea publică.

‘Aş fi recomandat oamenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti. Principalul benficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împrăştie microorganisme. Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului’, a spus acesta, potrivit mediafax.ro.

Alexandru Rafila consideră că măștile de protecție trebuie purtate

‘Dacă discutăm de focare, adică un număr mai mare de cazuri concentrate în două trei locuri, discutăm de o repartiție uniformă de cazuri noi, se pot lua măsuri de localizare și de închidere a acestor focare, dacă discutăm de o creștere la nivel național, situația este mai îngijorătoare pentru că arată o relaxare a oamenilor.

Astăzi și mâine vom putea să vedem care este trendul și atunci putem să facem comentarii despre evoluția pandemiei în România. Sunt relevante aceste trei zile pentru că arată de fapt situația de miercuri, joi și vineri, pentru că întotdeauna raportarea se face cu o zi în urmă’, a mai declarat Alexandru Rafila.

citește și...