Ce se întâmplă cu vacanțele în Grecia și Bulgaria! Alexandru Rafila: ‘E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară’

03.06.2020, 14:31
Ce se întâmplă cu vacanțele în Grecia și Bulgaria! Alexandru Rafila: 'E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară'
Românii, pregătiți să plece în vacanță în Grecia și Bulgaria

După relaxarea măsurilor de restricție, românii au început să își facă planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

Profesorul Alexandru Rafila a ținut să precizeze că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE, notează Digi24.

El a specificat că orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele, iar scăderea cazurilor de infectări nu înseamnă automat și renunțarea la măsurile de protecție. Grecia și Bulgaria au o incidență mai mică a infecției decât România.

Românii, pregătiți să plece în vacanță în Grecia și Bulgaria

‘Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile.

E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare’, a mărturisit el.

E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută , nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice‘, a mai adăugat el.

Românii care se întorc din Grecia sau Bulgaria nu vor mai sta în izolare

O veste bună vine, însă, de la premierul Ludovic Orban, care a declarat că se lucrează la un pachet de măsuri care să fie aplicate după data de 15 iunie.

Aceste măsuri să le permită celor care vor să se bucure de soare pe plajele elene sau de o excursie în ţara vecină să revină în România fără condiţia de a intra în izolare pentru 14 zile.

În prezent, în Grecia au fost raportate 2.937 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care 179 de morţi, iar în Bulgaria erau 2.538 de astfel de cazuri şi 144 de decese.

citește și...