Actorul american Paul Sorvino a murit la vârsta de 83 de ani

26.07.2022, 13:38

Actorul american Paul Sorvino, cel mai cunoscut pentru rolul gangsterului Paulie Cicero din filmul clasic despre mafie Goodfellas, a murit la vârsta de 83 de ani. “Inima mea este sfâșiată – o viață de dragoste, bucurie și înțelepciune alături de el s-a încheiat”

Printre alte roluri importante ale lui Sorvino se numără cel de șef al mafiei în filmul “The Rocketeer” din 1991 și rolul fostului secretar de stat american Henry Kissinger în filmul lui Oliver Stone din 1995, “Nixon”, despre fostul președinte căzut în dizgrație Richard Nixon.

Sorvino, cunoscut și pentru interpretarea sergentului de poliție Phil Cerreta în serialul TV Law & Order, a lucrat în film și televiziune timp de peste 50 de ani.

“Inima mea este sfâșiată”

Fiica actorului, Mira Sorvino, o vedetă de la Hollywood, a scris pe Twitter: “Tatăl meu, marele Paul Sorvino, a murit.

Inima mea este sfâșiată – o viață de dragoste, bucurie și înțelepciune alături de el s-a încheiat”.

“El m-a învățat tot ce știu despre actorie”

“A fost cel mai minunat tată. Îl iubesc atât de mult. Îți trimit dragoste în stele tată, în timp ce te înalți”.

Când a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din filmul Mighty Aphrodite, în 1995, i-a mulțumit tatălui său în discursul de acceptare a premiului. “El m-a învățat tot ce știu despre actorie”, a spus ea atunci, ceea ce l-a făcut să lăcrimeze.

El a murit din cauze naturale la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida, a declarat un purtător de cuvânt.

“Sunt complet devastată. Iubirea vieții mele & cel mai minunat om care a trăit vreodată s-a dus. Am inima frântă”, a scris soția sa, Dee Dee Sorvino, pe rețelele de socializare.

În luna mai a acestui an, colegul său din filmul Goodfellas din 1990, Ray Liotta, a murit la 67 de ani în somn, în timp ce filma un film în Republica Dominicană.

Cu statura sa de 1,80 metri, Sorvino avea o prezență de impact în munca sa.

Printre alte roluri importante, el a fost șeful mafiei Eddie Valentine în filmul The Rocketeer, în 1991, și l-a interpretat pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger în filmul lui Oliver Stone din 1995, Nixon, despre fostul președinte căzut în dizgrație Richard Nixon, interpretat de Anthony Hopkins.

Un an mai târziu, în filmul Romeo și Julieta, de Baz Luhrmann, a fost Fulgencio Capulet, patriarhul familiei Capuleț. De asemenea, a jucat rolul unui comunist italo-american în filmul Reds al lui Warren Beatty.

Sorvino a lucrat continuu, având peste 170 de credite și zeci de roluri în ultimii ani, inclusiv apariții ca invitat în Godfather of Harlem, Bad Blood, Undercover Grandpa, The Goldbergs și Criminal Minds: Beyond Borders.

El spunea adesea că, deși ar putea fi cel mai bine cunoscut pentru că a jucat rolul gangsterilor, adevăratele sale pasiuni erau poezia, pictura și opera.

S-a născut în Brooklyn, în 1939, și a urmat cursurile Academiei Americane de Muzică și Dramaturgie din New York.
Inițial, a vrut să devină cântăreț de operă înainte de a se orienta spre actorie.

În anii 1970, a jucat alături de Al Pacino în “Panică în Needle Park” și cu James Caan în “The Gambler”.

Lunga sa carieră a inclus, de asemenea, roluri în piesa de teatru de pe Broadway That Championship Season și o adaptare cinematografică a acesteia din 1982.

Printre alte credite cinematografice se numără Dick Tracy și Money Talks.

Alături de soția sa Dee Dee Dee și de Mira, câștigătoare a premiului Oscar, Sorvino este lăsat în viață de fiul său Michael, de fiica sa Amanda și de cinci nepoți.

citește și...