A murit criticul muzical şi realizatorul de emisiuni Luminiţa Constantinescu

21.01.2021, 11:24
A murit criticul muzical şi realizatorul de emisiuni Luminiţa Constantinescu
A murit criticul muzical şi realizatorul de emisiuni Luminiţa Constantinescu

Criticul muzical Luminiţa Constantinescu, realizator de emisiuni de televiziune şi radio, a murit miercuri, în spital.

Luminița Constantinescu, una dintre cele mai cunoscute realizatoare de emisiuni de televiziune și radio, a încetat din viață.

“Era internată în spital din 30 decembrie şi s-a prăpădit în această dimineaţă. Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună. Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit şi a plecat cu soţul ei. Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă, din anul 1967 când ne-am cunoscut la admitere la Conservator şi până acum în ultima clipă. A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul, vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine, ea la secţia de operă, eu la secţia de muzică corală. Apoi a trecut în televiziune şi acolo a devenit unul din cei mai buni realizatori din Redacţia muzicală, cu imaginaţie, cu o voinţă extraordinară şi cu dragoste de muzică, şi cu foarte multă pasiune. Tot ce făcea făcea cu pasiune, punea sufletul. Probabil de aia s-a şi prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără. Aşa că lumina ei s-a stins”, a declarat, pentru Agerpres, Mihaela Doboş, directorul fondator Radio România Muzical.

Mesajul Angelei Gheorghiu după moartea Luminiței Constantinescu

Binecunoscuta soprană Angela Gheorghiu a transmis un mesaj, pe contul său de socializare, după dispariția celei care a fost Luminița Constantinescu

”Am primit cu imensa tristete vestea plecarii dintre noi a Luminitei Constantinescu.  Luminita a fost cel mai important realizator de televiziune si radio, critic muzical de opera. Pasiunea ei pentru muzica de opera, pentru artistii lirici, fie ei consacrati sau aflati la inceput de cariera, este de neegalat. De la varsta de 18 ani, studenta fiind, m-a invitat, m-a ajutat, m-a sustinut, m-a incurajat, m-a admirat si m-a iubit, fara a face vreo diferenta intre mine si alti artisti care aveau deja cariere importante.  Din 1985 pana in 1992 a realizat, anual, cele mai importante spectacole televizate cu muzica de opera, “Va Place Opera?”, la cel mai inalt nivel artistic. A realizat multe emisiuni in Televiziunea Romana cu toti artistii tineri talentati, cand in Romania comunismul era atroce”, a notat artista lirică în mediul online.


”Luminita Constantinescu a fost farul elitelor muzicale si era deosebit de prietenoasa, iar impreuna am format o familie unita cu o pasiune comuna: opera si muzica clasica. Familia Luminitei a avut o importanta primordiala pentru ea, prin iubitul ei sot, baritonul Nicolae Constantinescu, si prin fiul ei, extrem de talentatul om de televiziune, Marius Constantinescu.  O epoca s-a incheiat odata cu aceasta pierdere. Imi doresc din inima ca fiul ei, Marius, impreuna cu alti noameni de reala calitate, sa poata reinvia traditia unor emisiuni si concerte live de televiziune, cu muzicieni, actori si artisti aflati la inceput de drum sau deja faimosi. Romania are nevoie urgent de o schimbare in acest peisaj media, inundat astazi de mult prea multa mediocritate. Cultura este si va fi intotdeauna un punct de reper in educatia unei natii, iar Luminita a fost si va ramane cu siguranta un pilon al acestui crez. Impreuna cu generatii intregi de artisti romani de opera, ii datorez multumiri, iubire si admiratie eterna Luminitei Constantinescu. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!”, a mai spus aceasta.

citește și...