A murit actrița Valeria Seciu. Doliu în lumea artistică diin România

06.09.2022, 15:49
A murit actrița Valeria Seciu. Doliu în lumea artistică diin România
A murit actrița Valeria Seciu

Doliu în lumea artistcă din România. A murit binecunoscuta actriță Valeria Seciu. Aceasta a încetat din viaţă marţi, 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani, a anunţat UNITER. Valeria Seciu fost protagonista unora dintre cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc. De asemenea, a interpretat peste 20 de roluri în filme.

Valeria Seciu, una dintre cele mai apreciate actrițe din România, a murit.

Aceasta a încetat din viață marți, 6 septembrie 2022, la cârsta de 83 de ani.

A murit actrița Valeria Seciu. Anunțul făcut de UNTER

Anunțul despre dispariția Valeriei Seciu a fost făcut de UNITER pe Facebook.

”Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU. Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”.

Valeria Seciu, o carieră impresionantă

Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa ”Cum vă place“ în regia lui Octavian Cotescu.A fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu. Actorul şi profesorul ei, Octavian Cotescu, a cerut-o în căsătorie pe fosta studentă, în 1966, după ce actriţa a revenit în Bucureşti de la Cluj, unde jucase doi ani. Fiul soţilor Cotescu, Alexandru, a ales calea monahală şi în prezent este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice ”Everghetinos”, relatează Hotnews.

După absolvirea facultăţii de Teatru, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul ”Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru, care i-a fost partener în nenumărate alte ocazii. S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978. Valeria Seciu fost protagonista unora dintre cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc. A interpretat peste 20 de roluri în filme. A câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ”Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”. În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa ”Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu. În 2007, UNITER i-a oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, a fost aleasă, tot la gala UNITER, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din spectacolul ”Lear”, în regia lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.

citește și...