A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Avea 91 de ani

31.08.2022, 11:34
A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Avea 91 de ani
A murit Mihail Gorbaciov, ultiumul lider al Uniunii Sovietice

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, după o îndelungată luptă cu o boală gravă. Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS.

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit marţi, 30 august 2022. Mihail Gorbaciov avea 91 de ani. “Astăzi seară (marţi), după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit”, a indicat Spitalul Clinic Central (TSKB), transmite Agerpres.

Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS. Mihail Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al doilea război mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei.

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Ce mesaje au transmis liderii mondiali

 “Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor” fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit sursei mai sus-menționate.

Liderul francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru “angajamentul său faţă de pacea în Europa”. Emmanuel Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui “om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi”. Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

“În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus președintele ameican Joe Biden într-un comunicat.

FOTO: HEPTA

citește și...