A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo

07.09.2021, 10:24
A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo
A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo. Mesajul transmis de ambasadorul României în Franța

Doliu în lumea artistică internațională. Celebrul actor francez Jean-Paul Belmondo a murit. Acesta avea 88 de ani. De-a lungul vieții, actorul a primit cele mai importante distincţii ale statului francez – Ordinul Naţional de Merit, în grad de comandor (1994) şi Legiunea de Onoare în grad de comandor (2007).

Jean-Paul Belmondo, unul dintre cei mai iubiți actori francezi din toate timpurile, a murit luni, 6 septembrie, la vârsta de 88 de ani, la reședința sa din Paris. “Mi se pare că întreaga Franţă este tristă… De ceva timp era foarte obosit. A murit liniştit”, declarat şi avocatul Michel Godest, un prieten apropiat al actorului, cel care a anunțat decesul starului francez, potrivit Agerpres.

Cel alintat „Bebel” a fost una dintre cele mai importante personalități ale Franței. Jean-Paul Belmondo a jucat în mai bine de 80 de filme și a lăsat în urma lui roluri memorabile.

A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo. Mesajul ambasadorului României în Franța

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, și-a amintit de ultima întâlnire cu cel care a fost celebrul actor Jean-Paul Belmondo.

”A murit Jean-Paul Belmondo. Ironia sorții, chiar azi am fost la prânz la Veramente. Restaurantul lui preferat. La final, patroana a venit și ne-a anunțat vestea tristă remarcând că suntem chiar la masa la care obișnuia el să stea. L-am vazut ultima oară acum câteva luni. Era la masă și l-am întrebat cum îi merge. Mi-a dat, zâmbind, răspunsul tradițional: ”cât timp pot să beau o sticlă de vin cu prietenii, e perfect!”. Și am ciocnit ultimul pahar cu el”, a scris Luca Niculescu pe pagina sa de Facebook.

A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo. A avut o carieră impresionantă

Jean-Paul Belmondo s-a născut la 9 aprilie 1933, la Neuilly-sur-Seine, departamentul de Hauts-de-Seine, Paris, şi a crescut într-o familie de artişti. Primul său mare rol, în 1960, alături de Jean Seberg, îl aduce în atenţia publicului. Vedetă a “Noului Val” al cinematografiei (“Moderato cantabile”, “Pierrot le fou”), apoi, poliţist sau vagabond în filme pentru marele public, actorul a fost un copil răsfăţat al filmului francez. A jucat cu mari actriţe, ca Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Danielle Darrieux, Romy Schneider, Jacqueline Bisset, Raquel Welch, Francoise Dorleac şi a avut relaţii în viaţa reală cu Ursula Andress şi Laura Antonelli. De asemenea, a jucat alături de mari actori, cum ar fi: Alain Delon, Jean Gabin, David Niven, Omar Sharif şi Gerard Depardieu. A interpretat roluri în care a făcut cascadorii fără să fie dublat. Actorul a primit cele mai importante distincţii ale statului francez – Ordinul Naţional de Merit, în grad de comandor (1994) şi Legiunea de Onoare în grad de comandor (2007). În ianuarie 2011, a primit un premiu special din partea Asociaţiei criticilor de film din Los Angeles (LAFCA), pentru întreaga sa carieră, notează sursa mai sus-menționată.

Jean-Paul Belmondo a suferit, în 2001, un accident vascular cerebral, care și-a pus amprenta asupra stării sale de sănătate. În decembrie 2002, Jean-Paul Belmondo s-a căsătorit cu Natty, partenera sa de viaţă de mai bine de 13 ani. Cei doi au devenit părinţii unei fetiţe Stella (august 2003), fiind al patrulea copil al actorului. În 2008, actorul a divorţat, iar în 2009 a început să se afişeze cu noua sa cucerire, Barbara Gandolfi, fost model belgian, de care s-a despărţit în 2012.

citește și...