China transmite un avertisment Occidentului cu privire la relația sa cu Rusia

26.12.2022, 15:30

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Beijingul și Moscova sunt “împotriva hegemoniei și a unui nou război rece”. China a fost unul dintre principalii susținători comerciali ai Rusiei în 2022, în fața valului de sancțiuni economice și politice adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite. Gigantul asiatic, alături de India, a subliniat în mai multe rânduri starea bună a relațiilor bilaterale cu Moscova.

Deși nu susține invazia Ucrainei și este angajată în dialog ca unică soluție la conflictul care durează de zece luni de la începutul acestuia, China nu și-a schimbat părerea despre Rusia. Acest lucru a fost clarificat de ministrul chinez de externe, Wang Yi, care a apărat relațiile dintre cele două țări. “Relațiile dintre China și Rusia sunt la fel de ferme ca un monolit. Acestea nu sunt susceptibile la interferențe sau provocări. Schimbările majore ale stării de lucruri nu le dăunează”.

Acest mesaj a fost adresat fără echivoc și Occidentului, și în special Europei, care a criticat adesea relația dintre cele două țări. De fapt, Wang însuși a insistat că în niciun caz nu există cooperare între Beijing și Moscova împotriva unor terțe părți. “China și Rusia se opun cu fermitate hegemoniei și unui nou război rece”, a adăugat el, potrivit as.com.

“Suntem pregătiți să lucrăm cu Rusia”

Volumul schimburilor comerciale dintre China și Rusia ajunge la 200 de miliarde de euro pe an, după cum a dezvăluit ministrul. Petrolul a fost unul dintre factorii care au apropiat cele două țări în ultimele luni, având în vedere că Beijingul a cumpărat țiței rusesc. Președintele chinez Xi Jinping a lăudat anterior bunele relații ale Chinei cu Rusia.

“Ele au rezistat la testul vicisitudinilor internaționale și s-au dezvoltat întotdeauna într-un mod sănătos și stabil. Ar trebui să avem schimburi aprofundate de experiență în materie de guvernanță și să învățăm unii de la alții. Suntem pregătiți să lucrăm cu Rusia pentru a avansa continuu relațiile dintre cele două țări și pentru a dezvolta guvernanța globală într-o direcție mai echitabilă și mai rezonabilă”.

Conflictul din Ucraina, mărul discordiei între Rusia și China

Deși relațiile bilaterale dintre cele două țări sunt la un nivel record, principalul punct de dispută este invazia Ucrainei, precum și unele dintre acțiunile Rusiei pe teritoriul ucrainean. Beijingul s-a opus anexării celor patru teritorii ucrainene, așa cum nu a recunoscut nici anexarea Crimeei la vremea respectivă, având în vedere disputele istorice ale gigantului asiatic cu Tibetul, Xinjiang, Hong Kong și Taiwan.

În timp ce Rusia este încă reticentă în a negocia bazele unui acord pentru a pune capăt conflictului, Beijingul susține că ar trebui să se pornească cât mai repede pe calea dialogului, astfel încât consecințele să nu mai fie resimțite în toate domeniile.

citește și...